Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Rau wziął udział w spotkaniu Ministrów Spraw Zagranicznych państw NATO w Brukseli (komunikat)

05.04.2023, 15:23aktualizacja: 05.04.2023, 15:33

- MSZ informuje:

W dniach 4-5 kwietnia 2023 r. minister Zbigniew Rau wziął udział w spotkaniu Ministrów Spraw Zagranicznych Sojuszu Północnoatlantyckiego. Głównym tematem rozmów ministrów była reakcja na wojnę toczoną przez Rosję przeciw Ukrainie oraz przygotowania do lipcowego szczytu NATO w Wilnie.

Przy okazji spotkania odbyła się ceremonia powitania Finlandii jako 31. członka Sojuszu Północnoatlantyckiego. Jednocześnie Ministrowie uczcili przypadającą 4 kwietnia 74. rocznicę podpisania Traktatu Waszyngtońskiego powołującego Sojusz do życia.

Obrady ministrów otworzyła sesja Komisji NATO-Ukraina, w której udział wziął szef ukraińskiej dyplomacji Dmytro Kułeba. Minister Rau zaakcentował niezmienne poparcie Polski dla euroatlantyckich aspiracji Ukrainy. Przedstawił skalę polskiej pomocy i apelował o kontynuację wsparcia ze strony wszystkich sojuszników.

W trakcie dyskusji w gronie sojuszników z udziałem Szwecji, jako kraju zaproszonego do Sojuszu, minister Rau podkreśliła potrzebę utrzymania sojuszniczej jedności oraz wskazał na konieczność priorytetowego wzmacniania zdolności odstraszania i obrony w związku z zagrożeniem ze strony Rosji dla całego obszaru euroatlantyckiego. Wskazał również na potrzebę zwiększenia przez sojuszników nakładów finansowych na obronę i inwestycji w zdolności zapewniające bezpieczeństwo NATO. Przypomniał, że polskie wydatki na ten cel przekroczą w tym roku 4% PKB.

Szefowie resortów spraw zagranicznych NATO przeprowadzili też konsultacje z przedstawicielami czterech państw partnerskich z regionu Indo-Pacyfiku, tj. Australii, Japonii, Republiki Korei oraz Nowej Zelandii, a także z Wysokim Przedstawicielem ds. Zagranicznych UE, Josepem Borrellem. Omówili możliwości wspólnej odpowiedzi na rosyjską agresję na Ukrainę oraz inne wyzwania związane ze zmianami w globalnej architekturze bezpieczeństwa, w tym rosnącej pozycji Chin. Sojusznicy zgodzili się co do potrzeby dalszego rozwijania współpracy z partnerami, w celu skutecznej obrony wspólnych wartości i zasad prawa międzynarodowego.

Na marginesie posiedzenia szefów dyplomacji państw NATO minister Zbigniew Rau odbył spotkanie ze swoim japońskim odpowiednikiem panem Yoshimasą Hayashim. Ministrowie omówili stan bieżącej współpracy dwustronnej oraz współdziałania w cel dalszego wsparcia walczącej Ukrainy.

kom/ kos/

Data publikacji 05.04.2023, 15:23