REDAN SA (8/2023) Informacja o potrąceniu wierzytelności wobec istotnego dłużnika Spółki

06.04.2023, 16:34aktualizacja: 06.04.2023, 16:35

Raport bieżący 8/2023

Zarząd Redan SA z siedzibą w Łodzi ("Redan", "Spółka") niniejszym informuje, iż w dniu 6 kwietnia 2023 r. złożył oświadczenie o potrąceniu wzajemnych należności pomiędzy spółką Redan a spółką Top Secret Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi (dalej "Spółka TS").

Przed złożeniem oświadczenia o potrąceniu Redan posiadał wobec Spółki TS wierzytelności składające się z: (i) 20,3 mln PLN z tytułu umowy pożyczki oraz zapłaty ceny w związku ze zrealizowanymi przez Redan na rzecz Spółki TS umowami dostaw towarów i sprzedaży usług oraz (ii) 1,1 mln USD z tytułu udzielonej pożyczki oraz przejęcia długu Spółki TS oraz.

Redan zobowiązany był natomiast do zapłaty na rzecz Spółki TS kwoty 11 mln zł z tytułu pozostałej do uiszczenia ceny (wynagrodzenia) za nabyte składniki majątkowe na podstawie umowy sprzedaży praw ochronnych na znaki towarowe oraz innych praw z 23 sierpnia 2022 r. zmienionej aneksem nr 1 z 22 września 2022 r. ("Umowa Sprzedaży Praw"), o której Redan informował w raporcie bieżącym nr 13/2022 z dnia 23 sierpnia 2022 roku.

Potrącenie było możliwe ponieważ w dniu 23 marca 2023 r. Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi wydał postanowienie o uchyleniu układu zawartego w uproszczonym postępowaniu restrukturyzacyjnym dłużnika Spółki TS z jego wierzycielami i w związku z tym należności Redan od Spółki TS objęte tym układem stały się z dniem uprawomocnienia ww. postanowienia sądu wymagalne w pierwotnych terminach.

Potrącenie, o którym mowa w niniejszym raporcie, to potrącenie, o zamiarze dokonania którego Redan informował w raporcie bieżącym nr 5/2023 z dnia 9 marca 2023 r.

W konsekwencji dokonanego potrącenia 0,4 mln zł dyskonta od należności przysługujących Redan od Spółki TS zostanie odwrócone i ze skutkiem na 31 marca 2023 r. kwota ta zostanie zaliczona do przychodów finansowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz