BOŚ SA (5/2023) Zmiana w zakresie wskaźników finansowych i mierników strategicznych w "Strategii Banku Ochrony Środowiska S.A. na lata 2021 - 2023 - aktualizacja"

19.04.2023, 17:11aktualizacja: 19.04.2023, 17:12

Raport bieżący 5/2023

Zarząd Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, że w dniu 19 kwietnia 2023 r. uchwałą Zarządu i Rady Nadzorczej Banku zaakceptowane zostały zmiany w zakresie wskaźników finansowych i mierników strategicznych w "Strategii Banku Ochrony Środowiska S.A. na lata 2021 - 2023 - aktualizacja" (patrz także raport bieżący nr 19/2021 z dnia 22 czerwca 2021 roku, raport bieżący nr 8 z dnia 22 czerwca 2022 roku, raport bieżący nr 16/2022 z dnia 3 listopada 2022 roku).

Punktem wyjścia do ww. aktualizacji są zmiany w otoczeniu zewnętrznym Banku, m.in. uwarunkowania prawne i z tym związane ryzyka przekładające się na wzrost obciążeń sektora bankowego, otoczenie geopolityczne i jego wpływ na sytuację makroekonomiczną. Tym niemniej w zakresie miar rozwoju biznesu (WNDB) i efektywności kosztowej (C/I) Bank podtrzymuje aspiracyjne podejście przedstawione w zeszłorocznym dokumencie strategicznym. Zmiana celów zdefiniowanych w Strategii powiązana jest z procesem aktualizacji Grupowego Planu Naprawy.

Zaktualizowane cele Banku na koniec 2023 r. są następujące:

? poziom WNDB powyżej 800 mln zł,

? wskaźnik ROE na poziomie co najmniej 7%,

? wskaźnik C/I poniżej 52%,

? udział zielonych kredytów dla segmentu bankowości instytucjonalnej w wolumenie kredytów ogółem powyżej 50%,

? zaangażowanie pracowników co najmniej 46%.

Zastrzeżenie prawne dotyczące Strategii:

Strategia zawiera stwierdzenia odnoszące się do przyszłości, które są oparte na obecnych przewidywaniach Zarządu Banku, jednak są uzależnione od wielu czynników będących poza obszarem oddziaływania Zarządu Banku, co może skutkować tym, że faktyczne dane mogą znacząco odbiegać od tych przedstawionych w sformułowaniach odnoszących się do przyszłości.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz