ULMA CONSTRUCCION POLSKA SA (8/2023) Zmiana porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy ULMA Construccion Polska Spółka Akcyjna zwołanego na dzień 17 maja 2023.

28.04.2023, 13:52aktualizacja: 28.04.2023, 13:53

Raport bieżący z plikiem 8/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd ULMA Construccion Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Koszajcu ul. Koszajec 50, 05-480 Brwinów zarejestrowana przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 55818, NIP 5270203299, kapitał zakładowy 10.511.264 zł, wpłacony w całości ("Spółka") informuje, iż otrzymał w trybie art. 401 § 1 kodeksu spółek handlowych od akcjonariusza posiadającego co najmniej jedną dwudziestą kapitału zakładowego żądane umieszczenia w porządku obrad najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki zwołanego na dzień 17 maja 2023 roku, o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 7/2023 w dniu 20 kwietnia 2023 roku, w punkcie 6 pt. "Rozpatrzenie i podjęcie uchwał w sprawach: podpunktu "Podział zysku Spółki za rok 2022 oraz wypłaty dywidendy".

Akcjonariusz przedstawił następujące uzasadnienie: "Żądanie umieszczenia w porządku obrad łącznie sprawy wypłaty zysku za rok 2022 oraz wypłaty dywidendy, ma na celu doprecyzowanie, że wypłata dla akcjonariuszy nastąpi zarówno z zysku za poprzedni rok obrotowy, jak i z utworzonego z zysku kapitału zapasowego."

Wobec zgłoszonego żądania, Zarząd Spółki przedstawia zmieniony porządek obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki zwołanego na dzień 17 maja 2023 roku (zmieniony fragment został podkreślony):

1. Otwarcie obrad.

2. Wybór przewodniczącego Walnego Zgromadzenia.

3. Wybór członków Komisji Skrutacyjnej.

4. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał.

5. Przyjęcie porządku obrad.

6. Rozpatrzenie i podjęcie uchwał w sprawach:

a) zatwierdzenia sprawozdania Zarządu z działalności ULMA Construccion Polska Spółka Akcyjna oraz Grupy Kapitałowej ULMA Construccion Polska Spółka Akcyjna za rok zakończony dnia 31 grudnia 2022;

b) zatwierdzenia sprawozdania finansowego Spółki za rok zakończony dnia 31 grudnia 2022;

c) zatwierdzenia skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej ULMA Construccion Polska Spółka Akcyjna za rok zakończony dnia 31 grudnia 2022;

d) zatwierdzenia sprawozdania Rady Nadzorczej Spółki z działalności za rok 2022 ;

e) podziału zysku Spółki za rok 2022 oraz wypłaty dywidendy;

f) udzielenia członkom Zarząd absolutorium z wykonania przez nich obowiązków w roku 2022;

g) udzielenia członkom Rady Nadzorczej absolutorium z wykonania przez nich obowiązków w roku 2022;

h) zaopiniowania sprawozdania Rady Nadzorczej o wynagrodzeniach Zarządu i Rady Nadzorczej Spółki za 2022 rok;

7. Zamknięcie obrad.

Akcjonariusz zaproponował nowe brzmienie treści projektów uchwał nr 3 oraz nr 8 (zmienione fragmenty uchwał zostały w nich podkreślone) przedstawionych w raporcie bieżącym nr 7/2023 w dniu 20 kwietnia 2023 roku.

Zmienione treści uchwał stanowią załącznik do niniejszego raportu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz