SERINUS ENERGY PLC (7/2023) Rekonstrukcja odwiertu N-2 w Tunezji

02.05.2023, 08:00aktualizacja: 02.05.2023, 08:01

Raport bieżący z plikiem 7/2023

Podstawa prawna: Inne uregulowania

Wobec wymogu art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej [...], zważywszy, że stosowna informacja przekazywana jest przez SERINUS ENERGY plc ("Spółka") zgodnie z wymogami AIM w Wielkiej Brytanii oraz w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2023 z dnia 3 kwietnia 2023 r., Kierownictwo Spółki informuje, że montaż urządzenia wiertniczego CTF-004 został ukończony i rozpoczęto prace rekonstrukcyjne w odwiercie N-2 na polu Sabria w Tunezji. W ramach prac przeprowadzone będzie przezbrojenie odwiertu N-2 oraz zostaną usunięte wszelkie przeszkody utrudniające przepływ. Odwiert został wykonany w 1980 roku, ale uległ uszkodzeniu podczas uzbrajania i uzyskanie w nim przepływu ropy na powierzchnię okazało się niemożliwe. Odwiert N-2 znajduje się w bliskim sąsiedztwie innych otworów eksploatacyjnych pola Sabria, zwłaszcza zasobnego odwiertu WIN-12bis. Prace rekonstrukcyjne i przezbrajanie, jak się oczekuje, zajmą ok. 30-40 dni. Analizy inżynierskie Spółki szacują, że w przypadku udanego przeprowadzenia rekonstrukcji i przezbrojenia, poziom wydobycia brutto na polu Sabria wstępnie wzrośnie o ok. 420 boe/d.

Po zakończeniu prac rekonstrukcyjnych na odwiercie N-2, urządzenie wiertnicze zostanie zwrócone.

Pole Sabria to duże, konwencjonalne pole naftowe, którego pierwotne zasoby niezależni inżynierowie złożowi oszacowali na ok. 445 mln baryłek ekwiwalentu ropy naftowej, z czego dotychczas wydobyto zaledwie 1,6%.

OŚWIADCZENIE UPRAWNIONEGO EKSPERTA

Zgodnie z Regulaminem AIM dla Spółek informacje techniczne zawarte w niniejszym komunikacie zostały zweryfikowane i zaakceptowane przez pana Stuarta Morrisona, Dyrektora Operacyjnego Serinus Energy plc. Stuart Morrison jest uprawnionym ekspertem w rozumieniu Wytycznych London Stock Exchange dla Spółek Wydobywczych, Naftowych i Gazowych (ang. London Stock Exchange's Guidance Note for Mining and Oil and Gas Companies) i posiada kwalifikacje zawodowe i techniczne w zakresie prowadzenia działalności naftowej. Pan Morrison posiada tytuł Bachelor of Science (z wyróżnieniem I stopnia) w dziedzinie inżynierii chemicznej oraz tytuł Master of Engineering w dziedzinie inżynierii naftowej, oba uzyskane na Uniwersytecie Heriot-Watt w Edynburgu. Pan Morrison ma ponad 35-letnie doświadczenie operacyjne w przemyśle naftowym i gazowym, które zdobył piastując szereg stanowisk kierowniczych wyższego szczebla.

Załącznik do niniejszego raportu bieżącego stanowi treść oryginalnego komunikatu prasowego sporządzonego w języku angielskim, przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz