Legnica: Atrakcyjna działka inwestycyjna na sprzedaż

02.05.2023, 08:29aktualizacja: 02.05.2023, 08:37

Fot. Mapa
8 hektarów terenu inwestycyjnego na sprzedaż. Cena wywoławcza to 15 mln zł. Teren byłego lotniska w Legnicy został przekształcony w atrakcyjne miejsce do lokowania inwestycji. W ubiegłym roku 300 milionów euro zdecydował się na tym terenie zainwestować niemiecki Viessmann, który jest globalnym liderem w dziedzinie inteligentnych rozwiązań klimatycznych i energetycznych.

W nowym zakładzie w Legnicy od przyszłego roku produkowane będą pompy ciepła. Obiekt będzie miał powierzchnię około 50 000 metrów kwadratowych. Teren byłego lotniska cieszy się zainteresowaniem firm przemysłowych, logistycznych czy producentów czystej energii.  Od lat miasto inwestuje w rozbudowę infrastruktury zarówno tej drogowej oraz tej związanej z mediami aby teren były gotowy i atrakcyjny dla przeszłego inwestora.  W ostatnim czasie zbudowano nowy układ komunikacyjny w rejonie ul. Nasiennej, ul. Hangarowej oraz ul. Myrka wraz z infrastrukturą dla samochodów ciężarowych. Obecnie trwa realizacja inwestycji przy ul. Szybowcowej. Budowa zbiorczej drogi południowej natomiast odciąży ruch w centrum miasta i ułatwi dojazd do osiedli i zakładów Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Ofertę inwestycyjną stanowi nieruchomość niezabudowana przy ul. Śmigłowcowej zlokalizowana w południowo - wschodniej części Legnicy ok. 4 kilometry od centrum miasta i 2 km od zjazdu na autostradę A4. Teren położony jest w bliskim sąsiedztwie drogi wojewódzkiej nr 333, z którą skomunikowany jest z ul. Samolotową i ul. Śmigłowcową. Połączenie z drogą szybkiego ruchu S3 odbywa się przez ul. Jaworzyńską i ul. Zachodnią.  Powierzchnia działki to 8 hektarów. Wskazany teren inwestycyjny posiada niezbędną infrastrukturę: kanalizacja deszczowa, sanitarna, energia elektryczna, gaz średniego ciśnienia w ulicy Roberta Schumana oraz woda w rejonie ulicy Schumana.

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje dla tego terenu funkcje związane z produkcją, usługami, składami i magazynami.

Nieruchomość położona w Legnicy przy ul. Śmigłowcowej, działka nr 23/38 obręb Bartoszów, pow.8,0000 ha. KW Nr LE1L/00103253/6.

Cena wywoławcza 15.000.000,00 zł + VAT. Wadium 3.000.000,00 zł.
Przetarg odbędzie się 08.05.2023 r. o godz.12.00 w LCK ul. Chojnowska 2

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE