Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Czym jest efekt orzecha brazylijskiego i dlaczego ma on znaczenie? „Pewnie zdarzyło się wam kiedyś potrząsnąć otwartą torebką z mieszanką orzechów” - zagajają naukowcy z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego.
„Zauważyliście, że po takim zabiegu największe orzechy w mieszance - orzechy brazylijskie - unoszą się na wierzch? Zjawisko wydobywania się dużych przedmiotów na powierzchnię mieszaniny, noszące fachową nazwę konwekcji granularnej, popularnie określane jest właśnie jako >>efekt orzecha brazylijskiego<<. Występuje ono powszechnie w przyrodzie, zaobserwujemy je także potrząsając np. wiaderkiem z piaskiem i kamykami”.
Do tej pory panowała opinia, że wspominany efekt wymaga dostarczania energii z zewnątrz - w przypadku orzechów będzie to potrząsanie torebką. Nowe modele teoretyczne sugerowały jednak, że zjawisko może zachodzić także samoczynnie.
Teraz badacze z UW oraz ich współpracownicy z Uniwersytetu w Utrechcie udowodnili to eksperymentalnie.
Pełna treść artykułu: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C96217%2Cpolskie-odkrycie-na-temat-efektu-orzecha-brazylijskiego.html
Źródło informacji: Nauka w Polsce
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 21.05.2023, 09:00 |
Źródło informacji | Nauka w Polsce |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |