Polityka i społeczeństwo

KPRM: Wizyta pełnomocnika rządu do spraw Polonii i Polaków za granicą w Madrycie (komunikat)

10.05.2023, 19:31aktualizacja: 11.05.2023, 10:15

- Kancelaria Prezesa Rady Ministrów przekazuje:

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY WIZYTY PEŁNOMOCNIKA RZĄDU DO SPRAW POLONII I POLAKÓW ZA GRANICĄ MINISTRA JANA DZIEDZICZAKA WRAZ Z POLSKĄ DELEGACJĄ OFICJALNĄ W MADRYCIE W DNIACH 11-12 MAJA

W dniach 11-12 maja Pan Minister Jan Dziedziczak, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i Pełnomocnik Rządu ds. Polonii i Polaków za Granicą przewodniczy oficjalnej delegacji do

Madrytu, w skład której wchodzą Pani Małgorzata Gosiewska, Wicemarszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej, Pan Andrzej Dera, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta oraz prof. Andrzej Przyłębski, Prezes Instytutu De Republice, a także przedstawiciele Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz

Instytutu de Republica.

Wizyta ma na celu upamiętnienie rodziny Habsburgów Żywieckich. Na ręce Renaty Habsburg Lorena de Zulueta, ostatniej żyjącej Habsburżanki, zostaną przekazane pośmiertne odznaczenia dla jej rodziców przyznane przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę. Karol Olbracht Habsburg zostanie uhonorowany Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski, Alicja Ankarcrona Habsburg Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski.

Arcyksiążę Karol Olbracht i Anna Ankarcrona byli ostatnimi właścicielami dóbr żywieckich, m.in. browaru. Choć nie urodzili się Polakami, wybrali Polskę na swoją Ojczyznę. Karol Olbracht Habsburg (1888-1951) za bohaterską postawę podczas wojny polsko-bolszewickiej został odznaczony Krzyżem Walecznych i orderem Polonia Restituta, uczestniczył w kampanii wrześniowej 1939 r., za odmowę podpisania volkslisty trafił do niemieckiego więzienia, gdzie był nękany i torturowany. Anna Habsburg (1889-1985) aktywnie działała w polskiej konspiracji, m.in. w ZWZ-AK, prowadziła nasłuch obcych radiostacji, była autorką skierowanego do władz szwedzkich memoriału o męczeństwie Polaków i Żydów pod niemiecką okupacją. Po wojnie żywieccy Habsburgowie, pozbawieni przez komunistyczne władze majątku, zamieszkali w Szwecji.

Uroczystości przekazania odznaczeń 92-letniej córce Habsburgów, Renacie Habsburg Lorena de Zulueta towarzyszyć będzie wykład poświęcony historii rodziny Habsburgów Żywieckich i ich roli w historii Polski, a także spotkanie z Polonią. Ponadto wręczone zostaną, nadane przez Prezesa Rady Ministrów, Pana Mateusza Morawieckiego Odznaki Honorowe za Zasługi dla Polonii i Polaków za Granicą dwóm Konsulom honorowym Rzeczypospolitej Polskiej w Królestwie Hiszpanii, Panom: Jerzemu Maciejowi Zieleniewskiemu i Ramónowi Sentísowi Duránowi.

Jerzy Maciej Zieleniewski od 25 lat z wielkim zaangażowaniem pełni funkcję Konsula Honorowego RP w Murcji. Jest członkiem-założycielem Stowarzyszenia Kulturalnego Przyjaźni Polsko-Hiszpańskiej KOPERNIK, które prowadzi jedyną polską szkołę w tym regionie, a także organizatorem, we współpracy z Ambasadą RP w Madrycie oraz Instytutem Polskim, wielu wystaw poświęconych wybitnym Polakom, m.in. Janowi Pawłowi II, Fryderykowi Chopinowi, Janowi Karskiemu.

Ramón Sentís Durán od 1998 r. pełni funkcję Konsula Honorowego RP w Walencji, gdzie podejmuje szereg działań integrujących środowisko polonijne. Doprowadził m.in. do powołania jedynej w Hiszpanii Polskiej Parafii Personalnej.

Wizycie polskiej delegacji będą towarzyszyły media przygotowujące relacje, które zostaną wyemitowane w TVP Polonia, TVP Info oraz w Polskim Radiu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ mml/

Data publikacji 10.05.2023, 19:31