BANK MILLENNIUM SA (18/2023) Zawiadomienie akcjonariusza o liczbie posiadanych akcji i udziale w ogólnej liczbie głosów.

16.05.2023, 17:38aktualizacja: 16.05.2023, 17:39

Raport bieżący z plikiem 18/2023

Podstawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Zarząd Banku Millennium S.A. [Bank] informuje, że w dniu 16 maja 2023 roku Bank otrzymał od Powszechnego Towarzystwa Emerytalnego Allianz Polska S.A. informację, iż w wyniku likwidacji Drugiego Allianz Polska Otwartego Funduszu Emerytalnego [Drugi Allianz OFE] w drodze przeniesienia jego aktywów do Allianz Polska Otwarty Fundusz Emerytalny [Allianz OFE], udział w ogólnej liczbie głosów Bank Millennium na rachunkach Allianz OFE wynosił powyżej 5%.

Przed likwidacją Drugiego Allianz OFE łączny stan na rachunkach Allianz OFE i Drugi Allianz OFE wynosił 96 792 815 akcji Banku, co stanowiło łącznie 7,98% udziału w kapitale zakładowym Banku i dawało prawo do wykonywania 96 792 815 głosów stanowiących 7,98% udziału w ogólnej liczbie głosów na WZA Banku.

Po likwidacji Drugiego Allianz OFE na rachunku Allianz OFE, zapisanych było 96 792 815 akcji, stanowiących 7,98% udziału w kapitale zakładowym Banku, co daje prawo do wykonywania 96 792 815 głosów z akcji stanowiących 7,98% udziału w ogólnej liczbie głosów na WZA Banku.

Treść zawiadomienia przekazujemy w załączeniu.

Podstawa prawna:

Art. 70 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz