Polityka i społeczeństwo

Częstochowa: Kanały w ramach inicjatywy lokalnej

17.05.2023, 08:12aktualizacja: 17.05.2023, 08:13

Fot. UM Częstochowa

Przedmiotem zamówień jest budowa kanalizacji sanitarnej z rur PVC:
- w drodze bocznej od ulicy Kusocińskiego (dzielnica Błeszno) powstać ma kanał długości 50,7 m oraz dwa przyłącza (sięgacze) o długości 7,4 m;
- w rejonie ul. Skalnej (dz. Mirów) nowy odcinek kanalizacji będzie liczył 70,5 m, prace mają też dotyczyć 4 przyłączy o Miasto rozstrzygnęło przetargi na odcinki kanalizacji sanitarnej – w rejonie ulic Kusocińskiego i Skalnej, na odcinku Sikorskiego, w ulicach Muszyńskiej, Limanowskiej oraz Małopolskiej. Inwestycje będą realizowane w ramach Inicjatywy Lokalnej.
Przedmiotem miejskich zamówień jest budowa kanalizacji sanitarnej z rur PVC:
- w rejonie ul. Skalnej (dz. Mirów) nowy odcinek kanalizacji będzie liczył 70,5 m, prace mają też dotyczyć 4 przyłączy o łącznej długości ok. 15 metrów;
- na odcinku ul. Sikorskiego między ul. Św. Krzysztofa a Św. Rocha (dz. Częstochówka-Parkitka) zadanie obejmuje odcinek kanalizacji długości 153 m oraz 5 przyłączy (38 m);
- w ulicach Muszyńskiej i Limanowskiej (dz. Lisiniec) zbudowany zostanie kanał sanitarny długości 300,5 m oraz 8 przyłączy (42 m);
- w ulicy Małopolskiej (dz. Częstochówka-Parkitka) nowy kanał sanitarny ma mieć ponad 195 m, powstaną też 4 przyłącza o długości ok. 14,3 m.

Po rozstrzygniętych przetargach odcinki kanalizacji sanitarnej w ul. Skalnej, Muszyńskiej-Limanowskiej oraz Małopolskiej ma realizować firma Instalatorstwo Sanitarne C.O. i Gaz INSTALWOD z Częstochowy (odpowiednio za kwoty 43 tys. zł, 205 tys. zł oraz 103 tys. zł). Wykonawcą odcinka w ulicy bocznej od Kusocińskiego będzie częstochowska firma ECO-BUDOWA  za 77,5 tys. zł, a budową kanału w ul. Sikorskiego ma zająć się również częstochowska firma TEL-BRUK (za kwotę 343 tys. zł).

Czas na realizację zamówień to 5 miesięcy od momentu podpisania umów wykonawczych dla odcinków w ulicy bocznej od Kusocińskiego, Skalnej i Małopolskiej, a 6 miesięcy dla ulicy Sikorskiego oraz Muszyńskiej i Limanowskiej.

Zadania będą realizowane z puli miejskich środków budżetowych na tzw. Inicjatywy Lokalne. To forma współpracy samorządu terytorialnego z mieszkańcami w celu wspólnej realizacji zadania publicznego na rzecz społeczności lokalnej.

Więcej o miejskich przetargach i dokumentacji projektowej w platformie e-Zamówień poprzez stronę BIP Częstochowa.

Na podstawie postępowań Wydziału Inwestycji i Zamówień Publicznych UM Częstochowy

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.05.2023, 08:12