Polityka i społeczeństwo

DGRSZ: Zacieśniamy współpracę międzynarodową (komunikat)

17.05.2023, 12:16aktualizacja: 17.05.2023, 12:17

Wydział Działań Komunikacyjnych Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych informuje:

Nowe miejsce, nowa "arena" ćwiczeń, kompletnie nieznany teren zurbanizowany – takie zadanie czekało Zawiszaków podczas ćwiczenia taktycznego pk. „Solar Eclipse III” na terenie Republiki łotwy.

Udział w ćwiczeniu taktycznym z wojskami pk. "Anakonda 23" poza granicami kraju rozpoczęliśmy od współpracy z Żelaznym Wilkiem na terenie Republiki Litewskiej. Kolejnym przystankiem żołnierzy 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej (15 GBZ) było miasto Skundra na terenie Republiki Łotwy i udział w ćwiczeniu „Solar Eclipse III”.

Pierwszym etap zadania to przemieszczenie sprzętu i żołnierzy brygady z Litwy na teren Łotwy. Kolejne dwa dni to intensywny trening w MEZAINE TRAINING AREA. Zawiszacy uczestniczyli w cyklu zajęć w terenie zurbanizowanym ściśle współdziałając z żołnierzami łotewskimi. Szkolenie skupione było na podstawach wyszkolenia taktycznego żołnierza w terenie zurbanizowanym i obejmowało takie zagadnienia jak działanie pojedynczego żołnierza oraz działanie w sekcjach i drużynach. Punktem kulminacyjnym ćwiczenia było natarcie na skraj miejscowości w terenie zurbanizowanym, którego celem było sprawdzenie dotychczas zdobytych umiejętności.

Dodatkowo sprawdzeni zostali dowódcy drużyn z umiejętności dowodzenia drużyną, a także żołnierze uczyli się jak prawidłowo przygotować fortyfikację budynku w terenie zurbanizowanym. Szkolenie odbywało się pod czujnym okiem nie tylko naszych instruktorów, ale również Łotewskich.

Udział w ćwiczeniu na arenie międzynarodowej pozwala żołnierzom zacieśniać współpracę z żołnierzami innych armii. Możemy czerpać od siebie wzajemnie wiedzę, umiejętności, poznajemy sprzęt, wyposażenie czy procedury wojsk i żołnierzy państw bałtyckich.

kom/ mok/

Data publikacji 17.05.2023, 12:16