MI: spotkanie ministrów ds. transportu Polski i Korei Południowej (komunikat)

23.05.2023, 15:33aktualizacja: 23.05.2023, 15:34

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Współpraca Polski i Korei Południowej w obszarze transportu i infrastruktury transportowej była tematem spotkania ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka z ministrem gruntów, infrastruktury i transportu Republiki Korei Hee-ryong Won. Rozmowa odbyła się 23 maja 2023 r. w Warszawie.

Ministrowie omówili konsekwencje rosyjskiej inwazji zbrojnej na Ukrainę na transport w całym regionie Europy Środkowo-Wschodniej oraz możliwości koordynacji działań na rzecz przyszłej odbudowy Ukrainy.

"Rozwój infrastruktury państw regionu Europy Środkowo-Wschodniej jako bramy dla Ukrainy nie tylko ułatwi przekazywanie pomocy Ukrainie od partnerów międzynarodowych, ale pozwoli także na wymianę towarową oraz handel międzynarodowy z Ukrainą. Należy też pamiętać, że nasz region w wymiarze transportowym pozostanie kluczowy dla przyszłej odbudowy zniszczonej wojną Ukrainy" – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Minister A. Adamczyk podziękował za udział delegacji koreańskiej w Dialogu Wysokiego Szczebla dla Ukrainy, który w marcu br. odbył się w Rzeszowie-Jasionce.

W rozmowie poruszono również sprawy współpracy w zakresie transportu lotniczego i kolejowego.

Minister gruntów, infrastruktury i transportu Republiki Korei Hee-ryong Won przebywał w Polsce w drodze na Szczyt Ministrów Transportu państw zrzeszonych w Międzynarodowym Forum Transportu (ITF).

kom/ mick/

Data publikacji 23.05.2023, 15:33