ELEKTROTIM SA (16/2023) Informacja o zawarciu umowy z ING Bank Śląski S.A. oraz o aneksach do umów z 2022 roku

25.05.2023, 11:31aktualizacja: 25.05.2023, 11:32

Raport bieżący 16/2023

Spółka ELEKTROTIM S.A. (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 24.05.2023 r. zawarła z ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach (dalej: Bank) nową umowę wieloproduktową (Umowa) oraz dwa aneksy do umów, o których Spółka informowała raportem bieżącym nr 2/2022 z dnia 16.02.2022 r, co oznacza rozszerzenie współpracy z Bankiem w zakresie limitów kredytowych z dotychczasowych 13 mln PLN do 20 mln PLN.

Przedmiotem nowej Umowy z 24.05.2023 r. jest korzystanie przez Spółkę z odnawialnego limitu kredytowego w wysokości 7.000.000,00 PLN (słownie: siedem milionów złotych), który może być wykorzystywany przez Spółkę w formie produktów (kredyt obrotowy oraz inne usługi bankowe) na finansowanie jego bieżącej działalności. Linia została udostępniona Spółce do dnia 15.05.2025 r. Nowa Umowa uzupełnia umowę o kredyt z 16.02.2022 r., nie zastępując jej (umowy o kredyt obowiązują równolegle).

Zabezpieczenie spłaty wierzytelności z Umowy stanowi gwarancja udzielona przez Bank Gospodarstwa Krajowego na podstawie Umowy portfelowej linii gwarancyjnej Funduszu Gwarancji Kryzysowych w kwocie 5.600.000,00 PLN (słownie: pięć milionów sześćset tysięcy złotych), stanowiącej 80% przyznanej kwoty kredytu na okres kredytowania wydłużony o 3 miesiące, tj. do dnia 23.08.2025 r.

ELEKTROTIM S.A. zobowiązał się do złożenia w Banku oświadczenia o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 kodeksu postępowania cywilnego w formie aktu notarialnego do kwoty 10.500.000,00 PLN (słownie: dziesięć milionów pięćset tysięcy złotych), z określeniem terminu wystąpienia Banku z wnioskiem o nadanie aktowi notarialnemu klauzuli wykonalności do dnia 17.02.2028 r.

Przedmiotem aneksu do umowy na gwarancje zawartej w dniu 16.02.2022 r. jest przedłużenie okresu, w jakim Spółka ma prawo korzystać z produktów w ramach limitu linii do kwoty 12.000.000,00 PLN (słownie: dwanaście milionów złotych) do dnia 23.05.2025 r. Kwota kredytu oraz okresy na jakie udzielane są gwarancje bankowe nie uległy zmianie i wynoszą odpowiednio: 60 miesięcy dla gwarancji bankowych udzielanych do kwoty 12 mln PLN oraz 84 miesiące dla gwarancji bankowych udzielanych do kwoty 7 mln PLN.

Aneks do umowy kredytowej z dnia 16.02.2022 r. zmienia warunki udzielenia kredytu w zakresie opłat i prowizji. Inne warunki, w tym dostępność dotychczasowej linii (do dnia 06.02.2024 r.) i kwota kredytu (13 mln PLN), pozostają bez zmian.

Po zawarciu Umowy z dnia 24.05.2023 r. Spółka posiada w ING Bank Śląski S.A. trzy umowy tj.:

a) kredyt w wysokości 13 mln PLN do dnia 06.02.2024 r.;

b) kredyt w wysokości 7 mln PLN do dnia 15.05.2025 r.;

c) limit na gwarancje w wysokości 12 mln PLN do dnia 23.05.2025 r.

Na dzień 25.05.2023 r. Spółka ELEKTROTIM S.A. posiada dostępne limity kredytowe we wszystkich instytucjach finansowych w łącznej wysokości 58 mln PLN.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz