Zdrowie i styl życia

Atrakcje dla dzieci - lato, Saksonia-Anhalt i czas na świeżym powietrzu

14.06.2023, 10:53aktualizacja: 14.06.2023, 11:01

PR Newswire/Investment and Marketing Corporation Saxony Anhalt (IMG)

MAGDEBURG, Niemcy, 14 czerwca 2023 r. /PRNewswire/ -- Sezon rodzinnych wakacji zbliża się wielkimi krokami. Osoby, które wolałyby uniknąć długich lotów samolotem lub kosztownych dalekich wypraw, znajdą coś dla siebie w zróżnicowanej ofercie wakacyjnej Saksonii-Anhalt. W poniższym materiale prasowym zawarte zostały najważniejsze atrakcje turystyczne stworzone dla rodzin ze wszystkich obszarów turystycznych w regionie.

Saksonia-Anhalt zapewnia aktywne spędzanie wolnego czasu z możliwością przebywania na wsi i poznawania kultury i historii. Na przykład wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO region Anhalt-Dessau-Bitterfeld stworzył szczególnie wartościową ofertę dla rodzin w formie karty WelterbeCard (karta światowego dziedzictwa), która łączy elementy sportu, dobrej zabawy i kultury. Najlepszym wyborem jest podróżowanie rowerem, na przykład szlakiem rowerowym, który przybliża zwiedzającym kulturę przemysłową regionu lub kolejnym, który prowadzi przez królestwo ogrodów Dessau-Wörlitz.

W całym regionie można znaleźć świetne szlaki rowerowe. Obok znanych krajowych i międzynarodowych szlaków, takich jak Euroroute R1/D3, są również inne szlaki, które można uznać za ukryte perły. Nie jest tajemnicą, że Altmark to raj dla miłośników koni. Rozbudowana sieć szlaków do jazdy konno prowadzących przez zielone łąki zalewowe i malownicze wsie rybackie oraz okazałe miasta hanzeatyckie. Oczywiście szlaki te są również dostępne dla turystów pieszych i rowerzystów.

Każdy miłośnik pieszych wycieczek powinien odwiedzić region Harzu, w którym można znaleźć tysiące kilometrów szlaków pieszych. Najbardziej znanym jest Harzer-Hexen-Stieg (Harceński Szlak Czarownic), który w 2023 r. świętuje 20. rocznicę powstania. Szlak przebiega przez średniowieczne miasteczka, pozostałości tysiącletniej historii górnictwa w okolicy oraz fascynujące jaskinie. Przed odwiedzeniem zapierającej dech w piersiach, dzikiej i romantycznej doliny rzeki Bode turyści mogą spróbować swoich sił w sportach ekstremalnych na tamie Rappbode.

Park wspinaczkowy i kolejka tyrolska w stolicy regionu Magdeburgu również może być dla odwiedzających zastrzykiem adrenaliny. Jeśli chodzi o spokojniejsze doznania, można zajrzeć do zoo, aby zobaczyć parę panter śnieżnych, oraz zwiedzić muzeum Ottonianum, które przybliża historię katedry w Magdeburgu i erę cesarza Ottona Wielkiego. W obszarze Środkowej Łaby w pobliżu Magdeburga odwiedzający mogą podążać historycznymi szlakami handlu cukrem i solą, które są określane jako „białe złoto". Jest to obszar, który najlepiej zwiedzać pieszo lub na rowerze.

W regionie Saale-Unstrut na południu Saksonii-Anhalt odbywają się dwie szczególne wystawy. Centrum Nebra Ark zostanie ponownie otwarte w czerwcu - w tym miejscu można poznać fascynujące historie o tajemniczym świecie Dysku z Nebry.

Osoby, które preferują spokojne wakacje na wsi, mogą odprężyć się w Rezerwacie Biosfery Środkowej Łaby lub Landhof Neulingen w Altmarku. W krótkim materiale poświęconym hodowli szparagów zostaje wyjaśniony związek pomiędzy szparagami z Altmarku a duńskim dworem królewskim, ponieważ jedzenie odgrywa istotną rolę w kulturze Saksonii-Anhalt.

Na uzupełnienie materiału prasowego IMG zaproponowało sześć przydatnych wskazówek dla korzystających z biwaków i przyczep kempingowych w Saksonii-Anhalt, gdzie rodziny są szczególnie mile widziane. Zilustrowaniem propozycji pozostaje wybór zdjęć nieobjętych prawami autorskimi.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2095364/Bertingen_Silbersee.jpg
Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1840465/IMG_Sachsen_Anhalt_Logo.jpg

Źródło: Investment and Marketing Corporation Saxony Anhalt (IMG)

KONTAKT:
Sabine Kraus