Polityka i społeczeństwo

Fundusze europejskie na projekty drogowe w Polsce Wschodniej już dostępne

16.06.2023, 09:18aktualizacja: 16.06.2023, 09:20

Fot. EC - Audiovisual Service
Od 14 czerwca ruszył nabór wniosków o dofinansowanie inwestycji drogowych z programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej. W puli jest ponad 1,3 mld zł na dofinansowanie budowy i przebudowy dróg wojewódzkich, które poprawią dostępność transportową wschodnich województw.

Ministerstwo Rozwoju i Polityki Regionalnej poinformowało o rozpoczęciu naboru wniosków w trzeciej edycji programu Fundusze Europejskie dla Polski Wschodniej. Chodzi o pieniądze dla województw na rozbudowę spójnej sieci transportowej. Budżet naboru wyniesie 1 mld 355 mln zł, natomiast maksymalna wysokość dofinansowania może wynieść 85 proc. kosztów kwalifikowalnych.

„Dofinansowane inwestycje zapewnią sprawniejsze połączenia pomiędzy samymi miastami Polski Wschodniej ale i z resztą kraju. Poprawią dostęp do rynków zbytu, pracy i usług publicznych, takich jak edukacja, czy ochrona zdrowia. Pozytywne efekty dofinansowanych inwestycji odczują działający tu przedsiębiorcy, inwestorzy, odwiedzający wschodnie województwa turyści, a przede wszystkim mieszkańcy” - powiedziała, cytowana w komunikacie resortu, wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Jak wskazano w komunikacie, inwestycje zrealizowane ze wsparciem funduszy europejskich, zapewnią lepszą jakość połączeń do europejskiej sieci transportowej (TEN-T) oraz ważnych węzłów logistycznych w tym przejść granicznych, terminali intermodalnych, węzłów kolejowych.

O wsparcie mogą się ubiegać samorządy województw Polski Wschodniej jako zarządcy dróg wojewódzkich. W tej edycji programu, obok dotychczasowych pięciu województw: lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, po raz pierwszy o finansowanie będzie mogło ubiegać się województwo mazowieckie bez Warszawy i otaczających ją powiatów.

Nabór w konkursie prowadzi Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Wnioski można składać do 30 sierpnia 2023 roku.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 16.06.2023, 09:18