Polityka i społeczeństwo

Open Eyes Economy Summit 2023 generatorem energii społecznej

20.06.2023, 11:25aktualizacja: 20.06.2023, 11:30

Open Eyes Economy Summit - Olha Poltavets, Paweł Kowal, Bronisław Komorowski, Aleksander Szyszkowski
Ruszyła rejestracja na VIII Międzynarodowy Kongres Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit, który odbędzie 21-22 listopada 2023 r. w ICE Kraków i online. Motywem przewodnim tegorocznej edycji będzie energia społeczna. W związku z tym trwają prace nad przygotowaniem obywatelskiego raportu „Generatory energii społecznej”, który premierę mieć będzie podczas listopadowego wydarzenia.

Koalicja na rzecz energii społecznej

„Uważamy, że energia społeczna powstaje między ludźmi. To ich relacje i współdziałanie ją tworzy, pomnaża, odnawia i podtrzymuje. Dla umocowania i utrzymania różnych form aktywności obywatelskiej i samorządności kluczowe jest dostrzeżenie, że energia ta musi płynąć oddolnie - od ludzi w wyniku ich aktywności. A nie odgórnie - jak się wielu wydaje. W naszym przedsięwzięciu kładziemy nacisk na współdziałanie osób. Jesteśmy przekonani, że bez takiego oddolnego i personalnego partnerstwa organizacje, w których na co dzień uczestniczymy czy pracujemy, nie mogą generować społecznej energii. Bez tego nieustannego społecznego, obywatelskiego, oddolnego napędu gminy i powiaty tracą atrybuty samorządności. Przestają być wspólnotą mieszkańców, a przekształcają się wyłącznie w urzędy - z ich procedurami i biurokracją” - mówią inicjatorzy raportu: Marcin Bazylak, Monika Chabior, Anna Giza, Jerzy Hausner, Myroslava Keryk, Kacper Lubiewski, Paweł Łukasiak, Olha Menko, Cezary Obracht-Prondzyński, Joanna Sadzik, Katarzyna Sztop-Rutkowska, Kuba Wygnański.

Raport „Generatory energii społecznej” będzie efektem otwartych spotkań odbywających się w różnych polskich miastach.

„Będzie to raport przede wszystkim obywatelski, bo powstanie w otwartym i przejrzystym procesie, do którego ruch Open Eyes Economy zaprasza każdą osobę tym zainteresowaną. Wszystkie osoby w nich uczestniczące, dzielące się swoją wiedzą, doświadczeniem, pomysłami i opiniami zostaną wymienieni w publikacji” - wyjaśnia Hausner.

„Wraz z pracami nad raportem tworzymy oddolny sojusz łączący osoby aktywne i zarażające swoją aktywnością innych - praktyków upodmiotawiającej, włączającej i integrującej energii społecznej, bo ekspertami od społecznej energii są ci, którzy ją w praktyce uruchamiają i z niej korzystają” - dodają inicjatorzy.

Więcej informacji na temat inicjatywy dostępnych jest na stronie www.energiaspoleczna.oees.pl.

Ruszyła rejestracja na Open Eyes Economy Summit 2023

Open Eyes Economy Summit (OEES) to międzynarodowe wydarzenie gospodarczo-społeczne, któremu przyświeca założenie, że w życiu gospodarczym wartości ekonomiczne muszą być uzupełniane przez wartości niematerialne. Celem ruchu jest tworzenie podstaw merytorycznych i edukacja w kierunku ekonomii opartej na wartościach, poprzez: prowadzenie think tanku OEES HUB, działalność wydawniczo-ekspercką i organizowanie wydarzeń o zasięgu międzynarodowym i lokalnym.

Główne ścieżki tematyczne w ramach bloków FIRMA-IDEA, MIASTO-IDEA i MARKA - KULTURA podczas OEES 2023 dotyczyć będą: raportowania ESG, bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników, transformacji energetycznej, sytuacji samorządów, energii społecznej i sztucznej inteligencji.

Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowana również druga edycja Indeksu Wiarygodności Ekonomicznej Polski - eksperckiego raportu na temat stanu polskiej gospodarki. Raport pokaże więc, jak wiarygodność ekonomiczna naszego kraju wypada na tle krajów grupy wyszehradzkiej, czyli Czech, Słowacji i Węgier.

W ubiegłym roku w szczycie ekonomii wartości wzięło udział ponad 5000 uczestników, głos zabrało 285 mówców, a wydarzenie wsparło ponad 100 instytucji partnerskich.

Rejestracja na wydarzenie odbywa się na stronie www.live.oees.pl/bilety2023.

Źródło informacji: Open Eyes Economy Summit

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE