Forum Wizja Rozwoju: GAZ-SYSTEM zapewnia bezpieczeństwo energetyczne Polski w zakresie gazu ziemnego

22.06.2023, 11:23aktualizacja: 22.06.2023, 11:23

Fot. PAP/M.Kmieciński (1)
Po rozbudowie w przyszłym roku Terminal LNG w Świnoujściu zwiększy możliwości odbioru skroplonego gazu z 6,2 mld m3 do 8,3 mld m3 - zapowiedział Artur Zawartko, wiceprezes zarządu GAZ-SYSTEM podczas panelu „Bezpieczeństwo energetyczne Polski: dziś i jutro”, który miał miejsce na konferencji Forum Wizja Rozwoju w Gdyni.

GAZ-SYSTEM to jedna ze strategicznych spółek Skarbu Państwa, która przez blisko dwadzieścia lat istnienia skutecznie wspiera proces zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego Polski w zakresie gazu ziemnego. Spółka odpowiada za utrzymanie ciągłości przesyłu gazu ziemnego oraz eksploatację sieci przesyłowej pozwalającej na bezpieczny transport surowca. Jednocześnie GAZ-SYSTEM prowadzi inwestycje infrastrukturalne i w ciągu ostatnich lat zrealizował ambitne projekty o charakterze strategicznym.

Dzięki działaniom spółki Polsce udało się w stu procentach uniezależnić od dostaw gazu ziemnego z Rosji. Wśród najważniejszych inwestycji zakończonych w zeszłym roku można wymienić: Baltic Pipe, czyli budowę podmorskiego gazociągu Polska - Dania wraz z rozbudową krajowego systemu gazociągów przesyłowych i tłoczni gazu, magistralę Korytarz Gazowy Północ-Południe oraz interkonektory Polska-Słowacja i Polska-Litwa.

„Inwestycje zrealizowane w ostatnim czasie umożliwiły dywersyfikację dostaw gazu do Polski. Zagwarantowaliśmy tym samym dostawy paliwa na rynek polski z bardzo wielu kierunków” - informował Artur Zawartko, wiceprezes zarządu GAZ-SYSTEM.

Obecnie spółka realizuje strategię do 2033 roku, w której znajdują się takie inwestycje jak budowa pływającego Terminala FSRU w Gdańsku, krajowy korytarz gazowy Centrum-Wschód oraz dokończenie rozbudowy Terminalu LNG w Świnoujściu.

„Możemy dziś powiedzieć, że dywersyfikujemy dostawy gazu do całego regionu. Dla państw bałtyckich i położonych na południe od nas nasza infrastruktura stwarza realną szansę zapewnienia nieprzerwanych dostaw gazu” - przekonywał Artur Zawartko.

Związana jest z tym inwestycja w Terminal FSRU w Gdańsku.

„Jest to pływający terminal służący do regazyfikacji, którego główną zaletą jest elastyczność. Wtedy, kiedy rynek potrzebuje jego usług, terminal dostarcza do gazociągów gaz przekształcony z LNG. Instalacja zostanie umieszczona w Zatoce Gdańskiej w roku 2027 lub 2028 z możliwością skrócenia terminu, jeżeli rynek będzie tego wymagał. Jesteśmy na to przygotowani” - zapowiadał Artur Zawartko.

Forum Wizja Rozwoju, które odbywało się w dniach 19-20.06.2023 r. w Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni, to wydarzenie poświęcone najważniejszym wyzwaniom stojącym przed polską gospodarką, w tym w obszarze morskim, innowacjach oraz zdrowiu. Obecna, szósta edycja, tak jak poprzednie, jest objęta patronatem premiera RP Mateusza Morawieckiego.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo