Polityka i społeczeństwo

MFiPR: ruszył nabór wniosków o dofinansowanie inwestycji w inteligentne sieci energetyczne

30.06.2023, 14:15aktualizacja: 30.06.2023, 14:15

Grafika MFiPR
Wystartował nabór wniosków o dofinansowanie inwestycji w inteligentne sieci energetyczne - podało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Budżet konkursu to 150 mln zł.

Konkurs skierowany jest do operatorów systemu dystrybucji energii elektrycznej (OSD). Wspierane będą inwestycje w inteligentną sieć, m.in. linie napowietrzne i kablowe, stacje, rozdzielnie, transformatory, łączniki, automatykę i zabezpieczenia, systemy pomiarowe, systemy bezpieczeństwa, systemy komunikacji oraz systemy IT.

Według resortu, wsparcie pozwoli na budowę nowych lub modernizację już istniejących sieci dystrybucji energii w Polsce Wschodniej. To duży krok w kierunku przejścia na gospodarkę niskoemisyjną, wykorzystującą alternatywne i odnawialne źródła energii - napisało MFiPR w komunikacie.

„Polska Wschodnia to obszar wyróżniający się na tle kraju pod względem dynamiki produkcji energii z odnawialnych źródeł. Inwestycje w inteligentne sieci elektroenergetyczne są niezbędnym wsparciem dla utrzymania tego tempa. Pozwolą na sprawne podłączenie do systemu rozproszonych odnawialnych źródeł energii. Sieci będą mniej awaryjne i będą generowały mniej strat przesyłowych niż przestarzała infrastruktura elektroenergetyczna” - powiedziała wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak cytowana w komunikacie resortu.

„Modernizacja i budowa sieci pozwoli stworzyć warunki dla dalszego dynamicznego rozwoju biznesu w makroregionie, zapewni także bardziej zieloną i stabilną energię na potrzeby transportu - kolejowego i miejskiego” - dodała wiceminister.

Jak przypomniało MFiPR, inteligentne sieci (smart grid) to sieci dystrybucyjne i powiązane z nimi wszelkie technologie informatyczno-telekomunikacyjne, które łączą działania każdej ze stron - wytwórców, dystrybutorów i odbiorców energii elektrycznej. Taka sieć pozwala na sprawne i efektywne podłączanie rozproszonych odnawialnych źródeł energii, zapewnia mniejszą awaryjność i większą stabilność dostaw do ostatecznych odbiorców.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 30.06.2023, 14:15