Dwa filmy Stanleya Kubricka w te wakacje we wszystkich kinach sieci Multikino

04.07.2023, 08:30aktualizacja: 04.07.2023, 08:30

Multikino (1)
W lipcowym i sierpniowym repertuarze kin sieci Multikino nie zabraknie seansów w ramach cyklu „OFFowe czwartki ze Storytel”. Co czwartek we wszystkich 45 kinach w Polsce widzowie będą mogli oglądać wybitne filmy, a wśród nich wyreżyserowane przez Stanleya Kubricka: „Mechaniczną pomarańczę” z 1971 roku i „2001: Odyseja kosmiczna" z 1968 roku.

Stanley Kubrick był jednym z najwybitniejszych twórców w historii kina. Ten amerykański reżyser, scenarzysta, montażysta i producent filmowy urodził się 26 lipca 1928 roku w Nowym Jorku. W wieku 16 lat zaczął pracować jako fotograf dla magazynu “Look”. Nakręcił wiele obrazów, które na stałe weszły do klasyki, a w szkołach filmowych pokazywane są jako wzory do naśladowania. Arcydzieła Stanley’a Kubricka uchodzą za jedne z największych osiągnięć w dziejach X Muzy, a dwa z nich już w te wakacje będzie można zobaczyć we wszystkich kinach sieci Multikino w ramach cyklu „OFFowe czwartki ze Stroytel”. 20 lipca zostanie pokazany film „Mechaniczna pomarańcza”. W filmie Alex DeLarge wraz ze swoim gangiem sieje spustoszenie na ulicach. Kiedy trafia do więzienia, otrzymuje propozycję odmiany swojego życia. Natomiast 31 sierpnia na wielkim ekranie widzowie będą mogli podziwiać film science fiction „2001: Odyseja kosmiczna". Film dzieli się na trzy epizody, których akcja ma miejsce w różnych okresach historycznych i zakątkach wszechświata.

Projekt „OFFowe czwartki ze Storytel” zagościł w Multikinie w marcu i rozszerza regularny repertuar o filmy festiwalowe i produkcje niekomercyjne. Cykl odbywa się w każdy czwartek o godzinie 19.00, a lipcowy i sierpniowy repertuar gwarantują wspaniałe seanse dla miłośników dobrego kina.

Wakacyjny repertuar cyklu „OFFowe czwartki”:

6 lipca – „Nostalgia". Po czterdziestu latach nieobecności Felice wraca do Neapolu, miejsca, w którym się urodził, na nowo odkrywając przeszłość.
13 lipca – „Ostatni wiking". Martin przechodzi kryzys wieku średniego i opuszcza rodzinę, by zamieszkać w norweskich górach. Ma zamiar zajmować się tam polowaniem i zbieractwem, tak jak robili to ludzie tysiące lat temu.
20 lipca – „Mechaniczna pomarańcza". Alex DeLarge wraz ze swoim gangiem sieje spustoszenie na ulicach. Kiedy trafia do więzienia, otrzymuje propozycję odmiany swojego życia.
27 lipca – „Jeanne Dielman, Bulwar Handlowy, 1080 Bruksela". Samotna matka, która zajmuje się domem, okazjonalnie dorabia prostytucją.
3 sierpnia – „Całe to piękno i krew" to trzymający w napięciu niczym rasowy thriller i zachwycająca wizualnie opowieść o sztuce, która ma odwagę zmieniać świat.
10 sierpnia – „Dla Leslie".
17 sierpnia – „Reality" z Sydney Sweeney w roli głównej.
24 sierpnia – „Kochanica króla" przedstawia losy Jeanne Vaubernier, młodej i ambitnej kobiety ze społecznych nizin, która wykorzystuje swoją inteligencję i powab, aby wspinać się po szczeblach drabiny społecznej.
31 sierpnia – „2001: Odyseja kosmiczna" kultowy film Stanleya Kubricka.

„Łączy nas miłość do historii”. Pod tym hasłem Storytel i Multikino łączą siły, wychodząc naprzeciw potrzebom swoich odbiorców. W ramach tej współpracy Storytel oferuje 25% zniżki na bilety do kina. Kody upoważniające do zniżki można pobrać na stronie www.storytel.com/pl/pl/c/offoweczwartki

Bilety do nabycia w kasie kina i na www.multikino.pl

Informacje o spółce Multikino:

Multikino, należące do Grupy Vue International – lidera na europejskim rynku kinowym, to pierwszy operator, który w 1998 roku uruchomił w Polsce multipleks. Od tego czasu wyznacza najwyższe standardy w budowie i prowadzeniu kin w Europie i na świecie. Obecnie pod szyldem Multikino działa 45 kin w 37 miastach Polski z łączną liczbą 323 ekranów.

Flagowe kino sieci zlokalizowane jest w centrum handlowym Złote Tarasy w Warszawie. Obiekt składa się z 8 nowoczesnych sal, w tym Sali Premierowej na 788 osób. W marcu 2022r. uruchomione zostało wyjątkowe kino w Galerii Gemini Park w Tychach. Obiekt składa się z 7 sal wyposażonych w projektory laserowe oraz skórzane, elektrycznie rozkładane fotele, dzięki którym widz ogląda filmy w pozycji półleżącej. W rozkładane fotele tego typu w pełni wyposażone są także warszawskie Multikino w Galerii Młociny oraz poznańskie Multikina: Stary Browar i Malta.

Multikino to zdecydowanie więcej niż kino. Oferuje zarówno największe i najbardziej oczekiwane premiery filmowe, jak i koncerty światowych gwiazd, nocne maratony filmowe, transmisje najważniejszych wydarzeń sportowych, transmisje oper, baletu oraz retransmisje spektakli z brytyjskiego National Theatre.

Multikino za swoją działalność wielokrotnie było dostrzegane podczas prestiżowych konkursów. Jest zdobywcą nagród Superbrands oraz Superbrands Created in Poland. Od wielu lat zajmuje pozycję lidera w obszarze „Event Cinema” zarówno na rynku polskim, jak i europejskim (laureat europejskiej nagrody ECA Awards w 2014 roku).

KONTAKT:

Natalia Kaleta-Nguyen