Brwinów: „Modernizacja Roku & Budowa XXI w." – wizyta jury konkursowego

17.07.2023, 09:51aktualizacja: 17.07.2023, 09:52

Fot. UG Brwinów
Zrewitalizowany Pałac Kultury w Brwinowie był wizytowany przez jury 27. edycji Ogólnopolskiego Otwartego Konkursu „Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku”.

„Modernizacja Roku & Budowa XXI w." to inicjatywa promująca najlepsze modernizacje i budowy. Do tegorocznej edycji zgłoszono ponad 200 inwestycji, a do ścisłego finału w wyniku głosowania wybrano 91 obiektów z całej Polski.
Pałac w Brwinowie jest datowany na początek XX w. Jego pierwszym właścicielem był Tadeusz Wierusz-Kowalski, który zapisał się w historii Brwinowa nie tylko jako pierwszy prezes zarządu Ochotniczej Straży Ogniowej, ale wsparł również budowę Szkoły Podstawowej nr 1 w Brwinowie.

W okresie międzywojennym pałac był własnością rodziny Wierusz-Kowalskich. Podczas walk pod Brwinowem we wrześniu 1939 r. mieścił się w nim szpital polowy wojsk polskich. Po wojnie właścicielem pałacu i majątku rolnego była SGGW, która prowadziła tu działalność dydaktyczną. W 2001 r. SGGW zakończyła swoją działalność w Brwinowie, a zabytkowy pałac (wpisany do rejestru w 1981 r.) zaczął podupadać. W 2015 r. po wielu latach starań gmina Brwinów kupiła od SGGW pałac wraz z otaczającym go terenem o powierzchni 7,77 ha i podjęła działania zmierzające do rewaloryzacji budynku. Po trwającym cztery lata remoncie w czerwcu 2022 r. Brwinowski  Pałac Kultury został otwarty.

Dziś pałac jest  nowoczesnym i funkcjonalnym miejscem, zachowując swój zabytkowy charakter. Mieści się w nim siedziba Gminnego Ośrodka Kultury w Brwinowie. Pałac otrzymał drugie życie, służy mieszkańcom jako przestrzeń do działań i wydarzeń artystycznych.

Podczas wizyty komisja konkursowa, miała okazję obejrzeć zrewitalizowaną przestrzeń pałacu, porównać dokumentację fotograficzną pokazującą stan przed remontem z obecnym stanem.  Na członkach jury bardzo duże wrażenie zrobił zarówno sam obiekt, jego otoczenie, funkcjonalność, a przede wszystkim ogrom wykonanych prac konserwatorskich i renowacyjnych.

Wyniki konkursu poznamy w drugiej połowie września br.

Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z relacją foto oraz do wirtualnego spaceru po pałacu: ttps://my.matterport.com/show/?m=mTCT9Jum5jW&fbclid=IwAR3AUI5oxMye019hd68k3i-2T6rRzFcnTW3tm0GSQpGl8njn0-AX_vGFo0w

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.07.2023, 09:51