Podaż aut używanych rośnie, mimo to ceny nie spadają. Podsumowanie pierwszego półrocza 2023 na rynku samochodów używanych

24.07.2023, 09:50aktualizacja: 24.07.2023, 10:01

Adobe Stock
Rynek samochodów używanych przyspiesza. Liczba aut wystawionych na sprzedaż w pierwszej połowie 2023 roku wzrosła o 13% rok do roku i stanowi już blisko 57% liczby ogłoszeń z całego roku 2022. To nadal o prawie 7% mniej niż w 2019, lecz pomimo stale rosnących cen, rok może zamknąć się wynikiem zbliżonym bądź równym do tego sprzed pandemii. Eksperci autobaza.pl podsumowują pierwsze półrocze 2023.

Rynek aut używanych w Polsce powoli wraca na tory sprzedażowe sprzed pandemii. Według danych autobaza.pl w pierwszym półroczu bieżącego roku na portalach ogłoszeniowych pojawiło się ponad 1,05 mln ofert sprzedaży, podczas gdy w 2022 w analogicznym okresie liczba ta nie przekroczyła miliona.

Ceny wciąż rosną

Blisko 57% aut używanych wystawionych na sprzedaż w pierwszej połowie 2023 roku znajduje się w przedziale cenowym 25-150 tys. zł – to o ponad 3,5 p.p. więcej niż w analogicznym okresie 2022. Rok do roku spadła dostępność samochodów w cenie do 25 tys. zł (o ponad 4 p.p). Według danych autobaza.pl najwięcej ogłoszeń z początku bieżącego roku dotyczyło pojazdów w widełkach: 25-50 tys. zł, podczas gdy w analogicznym okresie w 2022 na rynku dominowały auta o wartości 10-25 tys. zł.

„Inflacja i idący za nią wzrost cen nie omija branży motoryzacyjnej, co wyraźnie widać w strukturze sprzedażowej na rynku samochodów używanych. Dodatkowo nadal odczuwamy skutki ograniczonej podaży aut – zarówno nowych, jak i tych z drugiej ręki, spowodowanej wydarzeniami ostatnich lat. Teraz, gdy liczba ogłoszeń znów zaczyna rosnąć, możemy spodziewać się delikatnych spadków cen, ale na duże obniżki raczej nie ma co liczyć” – komentuje Natalia Sokołowska, ekspertka autobaza.pl.

Najwięcej ogłoszeń z pierwszej połowy 2023 roku dotyczyło aut produkowanych w latach: 2016-2019 oraz 2011-2015 – w obu przypadkach po 25% wszystkich ofert.

autobaza.pl

Najczęściej sprzedawane marki i modele – bez niespodzianek

Pierwsza połowa 2023 nie przyniosła znaczących zmian wśród najczęściej sprzedawanych modeli i marek samochodów w ujęciu rok do roku. Na podium niezmiennie: Volkswagen Golf (3 pozycja), BMW Seria 3 (2 pozycja) oraz Opel Astra (1 pozycja), choć lider i wicelider z ubiegłego roku zamienili się miejscami. Marki, które najczęściej można było spotkać wśród ogłoszeń sprzedaży to, podobnie jak w ubiegłym roku, Ford (3), Opel (2) i Volkswagen (1).

Diesel, benzyna, hybryda czy elektryk?

Jeśli chodzi o typ paliwa, podobnie jak w ubiegłym roku, znaczna większość ofert dotyczy samochodów spalinowych, jednak w H1 2023 na prowadzenie nieznacznie wysunęły się napędy typu diesel, wyprzedzając delikatnie silniki benzynowe (46,95% vs. 45,37%). Na rynku pojawia się coraz więcej używanych aut elektrycznych oraz hybryd, choć nadal są to udziały niewielkie – odpowiednio 0,84% i 2,43% wszystkich wystawionych na sprzedaż samochodów w H1 2023. Warto jednak zauważyć, że w całym 2019 roku odsetek ten był bliski zeru dla elektryków, a dla hybryd wyniósł niecały procent.

„Widać, że z biegiem lat coraz więcej aut napędzanych zieloną energią trafia w >>drugi obieg<< i naturalnie będzie to tendencja rosnąca. W jakim tempie? To zależy od wielu czynników, na przykład tego, czy Polaków będzie w najbliższych latach stać na nowe pojazdy elektryczne, które za jakiś czas będą mogły pojawić się na rynku wtórnym” – komentuje Natalia Sokołowska z autobaza.pl.

Autoiso Sp. z o.o. jest właścicielem serwisu autobaza.pl oferującym raporty historii pojazdu. Od 20 lat firma dostarcza klientom wiarygodnych danych dotyczących przeszłości pojazdu. Autobaza.pl agreguje dane z wielu wiarygodnych i uznanych źródeł. Współpracuje z zaufanymi podmiotami jak m.in. holenderska fundacja Nationale Auto Pas (NAP). Serwisowi autobaza.pl został również przyznany certyfikowany dostęp do National Motor Vehicle Title Information System (NMVTIS) czyli do Krajowego Systemu Informacji o tytułach pojazdów silnikowych w USA.

Dziś autobaza.pl stanowi największą, niezależną bazę danych VIN z historią pojazdów dostępną na rynku europejskim. Działalność firmy ma realny wpływ na jakość pojazdów oferowanych na rynku wtórnym w Polsce.

Źródło informacji: Autoiso Sp. z o.o.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.07.2023, 09:50
Źródło informacji Autoiso Sp. z o.o.

Pozostałe z kategorii