Polityka i społeczeństwo

Grudziądz: Remont pomieszczeń grudziądzkiego Ratusza

10.08.2023, 10:47aktualizacja: 10.08.2023, 10:48

Fot. UM Grudziądz
Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności wprowadził się do wyremontowanych biur w budynku przy ulicy Ratuszowej 1. Oznacza to większy komfort dla urzędników, ale i osób, które będą tu załatwiać swoje sprawy.

Zespół funkcjonuje w strukturach Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych grudziądzkiego Ratusza. Jego podstawowym zadaniem jest wydawanie orzeczeń o niepełnosprawności osobom poniżej 16. roku życia oraz ustalenie stopnia niepełnosprawności dla osób, które 16 lat ukończyły.

W pierwszym półroczu tego roku wydano około 1,5 tysiąca orzeczeń. Oprócz tego do kompetencji zespołu należy między innymi wydawanie legitymacji osób niepełnosprawnych czy kart parkingowych.

– Krok po kroku czynimy nasz urząd miejscem coraz bardziej przyjaznym zarówno dla osób tu pracujących, jak i naszych petentów – podkreśla Maciej Glamowski, prezydent Grudziądza. – Dzięki remontowi poprawi się komfort pracy urzędników, o co nieustannie dbamy, ale nie tylko. Także osoby stawiające się na posiedzenie składu orzekającego zespołu będą miały odpowiednie warunki.

Biura Zespołu mieszczą się w pokojach 224A oraz 225 w budynku przy ulicy Ratuszowej 1 i są przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Zresztą z myślą o tej grupie przygotowano kolejne udogodnienia. Przyjmowanie wniosków odbywa się bowiem w Biurze Obsługi Interesanta, miejscu jeszcze lepiej dostępnym dla niepełnosprawnych.

W wyremontowanych biurach prowadzona jest obsługa administracyjna, a od września rozpoczną się tu posiedzenia składu orzekającego z udziałem lekarza i specjalisty. Stąd też jedno z pomieszczeń przeznaczono na gabinet lekarski. Obecnie takie posiedzenia odbywają się w budynku przy ulicy Małomłyńskiej. Już wkrótce całą sprawę będzie można załatwić zatem w jednym miejscu.

Remont kosztował około 100 tysięcy złotych, na co składają się koszty zakupu materiałów oraz wyposażenia.

– Przeprowadziliśmy go własnymi siłami. Wszystkie prace wykonane zostały przez pracowników gospodarczych naszego Urzędu, co znacznie ograniczyło poniesione przez nas koszty – dodaje prezydent Maciej Glamowski.

Co istotne, Miastu udało się uzyskać dofinansowanie z Urzędu Wojewódzkiego na wyposażenie biur w kwocie 20 tysięcy złotych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 10.08.2023, 10:47