Konkurs Pracodawca Godny Zaufania - trwa nabór

10.08.2023, 11:02aktualizacja: 10.08.2023, 11:14

Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego - kadr z filmu

Trwa nabór do XIII edycji konkursu „Pracodawca Godny Zaufania”, podczas którego nagrodzone zostaną firmy stwarzające przyjazne środowisko pracy i stawiające na innowacje. Zgłoszenia można nadsyłać do 30 września 2023 roku, wypełniając formularz na stronie www.pracodawcagodnyzaufania.pl.

Czego od pracodawców godnych zaufania oczekują potencjalni pracownicy? Jak wynika z badania zrealizowanego na zlecenie organizatorów konkursu „Pracodawca Godny Zaufania” przez Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna, 93 proc. ankietowanych chciałaby przynajmniej częściowo pracować zdalnie. Co ciekawe, pracownicy nie chcą tracić kontaktu z biurem - system całkowicie zdalny jako pożądany wskazało zaledwie 18 proc. Dla młodych ważne jest także, by praca była także „sposobem na samorealizację i możliwością aktywnego wkładu w zmieniający się świat”.

Pracownicy chętniej wybierają firmy, które mają ugruntowaną pozycję na rynku i cechują się niską rotacją zatrudnionych. Łącznie 68 proc. badanych zadeklarowało, że pracodawca godny zaufania to ten, który oferuje stabilność zatrudnienia. W tej kwestii widać też wyraźny trend, ponieważ w analogicznym badaniu przeprowadzonym 2021 roku 72 proc. ankietowanych wskazało, że ważna jest dla nich rozpoznawalność i pozycja rynkowa firmy także składające się na stabilność zatrudnienia.

Patronat honorowy nad tegoroczną edycją konkursu objęli: Rzecznik Praw Obywatelskich, Ministerstwo Aktywów Państwowych, Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, Ministerstwo Finansów, Główny Urząd Statystyczny, Główny Inspektor Pracy, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Polska Agencja Inwestycji i Handlu. Partnerem strategicznym konkursu jest Hasco-Lek S.A. Partnerem wydarzenia jest Fundacja Agencji Rozwoju Przemysłu, a Partnerem Strategicznym debat eksperckich w ramach forum i konkursu - Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. Partnerami merytorycznymi są: Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna, Instytut Staszica, Francusko-Polska Izba Gospodarcza (CCIFP).

Więcej o konkursie: www.pracodawcagodnyzaufania.pl

Link do wideo: https://youtu.be/aypWlOk39Xg