Pobierz materiał i Publikuj za darmo

WindWhisper 44 sześciodniową rywalizację w Kilonii rozpoczął 7 sierpnia. Formuła czempionatu składała się z trzech typów wyścigów: przybrzeżnych, up-and-down oraz długiego wyścigu morskiego. Polski jacht okazał się najlepszy w pięciu z dziesięciu rozegranych wyścigów, wygrywając zdecydowanie także ten najważniejszy - morski, którego wynik nie podlegał odrzuceniu.
Jak przyznaje Marcin Sutkowski, skipper polskiego jachtu, doskonała taktyka i ciężka praca wykonana na pokładzie dały zespołowi kolejny wymarzony rezultat:
„Żeglarsko to dla WindWhisper niesamowity rok. Po zwycięstwie drugiego naszego jachtu w The Ocean Race, ten tytuł jest jak wisienka na torcie. Potwierdza, że to, co zbudowaliśmy to nie jest przypadek, ale jakość, która mam nadzieję będzie procentować przez wiele lat. Tytuł Mistrza Świata smakuje niesamowicie. Po raz pierwszy w historii polskiego żeglarstwa jacht pod polską banderą zdobył Mistrzostwo Świata załóg wieloosobowych. Mieszanka doświadczenia, młodzieńczej energii, pasji, ale także nowego spojrzenia na zespół doprowadziły do tego sukcesu. Zdobycie złota wymagało wielu często nieakceptowanych przez załogę decyzji, ale doświadczenie i niezwykła intuicja naszego nawigatora Aksela Magdahla, który widzi w pogodzie to, czego nie widzą inni, stała się receptą na nasz sukces. Jestem bardzo dumny z mojego zespołu - po raz kolejny w tym roku pokazaliśmy, że w międzynarodowym żeglarstwie nie ma dla Polaków rzeczy niemożliwych”.
Mistrzostwo Świata ORC w klasie B załoga WindWhisper 44 zdobyła w składzie:
Marcin Sutkowski - skipper,
Aksel Magdahl - nawigator,
Robert Gwóźdź,
Stanisław Bajerski,
Kacper Gwóźdź,
Piotr Przybylski,
Joan Navarro Guiu,
Mateusz Gwóźdź,
Afonso Domingos,
Hugo Rocha.
Wyniki Mistrzostw Świata ORC w Kilonii w klasie B (sklasyfikowano 29 jachtów):
1. WindWhisper 44 (Marcin Sutkowski/Polska): 13,5 pkt,
2. Sirena (Peter Buhl/ Dania): 21,5 pkt,
3. Katariina II (Aivar Tuulberg/Estonia): 34 pkt,
4. Intermezzo (Jens Kuphal/Niemcy): 37,5 pkt,
5. White Shadow (Torkjel Valland/Norwegia): 49,5 pkt
6. DIXI 4 (Erik Stannow/Dania): 59 pkt.
Start WindWhisper 44 wspierali: Bumech SA, WindWhisper, CISE, KHG Invest oraz Yachts and Yachting.
Facebook: www.facebook.com/WindWhisperRacingTeam
Instagram: www.instagram.com/TeamWindWhisper
Strona internetowa: www.teamwindwhisper.com
Źródło informacji: WindWhisper Racing Team
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 14.08.2023, 13:43 |
Źródło informacji | WindWhisper Racing Team |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
enel-med: inwestycja w jakość się opłaca
Centrum medyczne enel-med już po raz dziewiąty zostało uhonorowane prestiżowym tytułem Gwiazdy Jakości Obsługi w kategorii „Przychodnie lekarskie”. Wyróżnienie przyznawane jest na podstawie opinii samych konsumentów, którzy oceniają jakość obsługi i satysfakcję z usług.- 01.08.2025, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: enel-med
-
Image
Mobilna gastronomia coraz popularniejsza w Polsce. IJHARS zajrzała do food trucków
W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła się o blisko 2 tys., po raz pierwszy w historii przekraczając barierę 100 tys. punktów - poinformowała "Rzeczpospolita", powołując się na raport firmy Dun & Bradstreet. Raport pokazuje również, że coraz większym zainteresowaniem Polaków cieszą się mobilne punkty sprzedaży żywności. Mając na względzie te tendencje, IJHARS przyjrzała się uważnie jedzeniu serwowanemu w food truckach. Zauważyliśmy błędy, ale w naszych działaniach stawiamy na edukację i dialog, pragniemy przede wszystkim poprawy standardów jakości sprzedawanych potraw i dań.- 31.07.2025, 11:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: IJHARS
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ