CIS: Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wraz z delegacją złoży wizytę oficjalną w Konfederacji Szwajcarskiej (komunikat)

14.08.2023, 15:26aktualizacja: 14.08.2023, 15:27

Centrum Informacyjne Senatu informuje:

W dniach 16-17 sierpnia br. Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wraz z delegacją złoży wizytę oficjalną w Konfederacji Szwajcarskiej.

Marszałkowi Senatu RP towarzyszyć będą: przewodnicząca Komisji Kultury i Środków Przekazu senator Barbara Zdrojewska, zastępca przewodniczącego Komisji Infrastruktury senator Stanisław Lamczyk, senator Józef Zając oraz Szef Kancelarii Senatu Adam Niemczewski.

W programie wizyty zaplanowano spotkania z Prezydentem Konfederacji Szwajcarskiej i Szefem Federalnego Departamentu Spraw Wewnętrznych Alainem Bersetem, Przewodniczącą Rady Kantonów Brigitte Häberli-Koller i Przewodniczącym Rady Narodowej Martinem Candinasem. Tematami rozmów będą między innymi relacje dwustronne, stosunki Unia Europejska-Szwajcaria oraz wojna w Ukrainie.

Marszałek wraz z towarzysząca mu delegacją spotka się także z przedstawicielami szwajcarskiej Polonii, odwiedzi też Bibliotekę Polską w Rapperswilu i przyszłą siedzibę Muzeum Polskiego.

Przekazujemy program wizyty:

16 sierpnia br., Berno

14.00 - Spotkanie z Prezydentem Konfederacji Szwajcarskiej, Szefem Federalnego Departamentu Spraw Wewnętrznych Alainem Bersetem (Federalny Departament Spraw Wewnętrznych)

14.45 - Spotkanie z Przewodniczącą Rady Kantonów Brigitte Häberli-Koller (Pałac Federalny)

16.30 - Spotkanie z Przewodniczącym Rady Narodowej Martinem Candinasem (Pałac Federalny)

17.40 - Spotkanie z przedstawicielami szwajcarskiej Polonii (Rezydencja Ambasadora RP)

17 sierpnia br., Zurych-Rapperswil

11.15 - Wizyta na Politechnice Federalnej w Zurychu: Instytut Biologii Molekularnej i Biofizyki oraz Centrum Wdrożeń Badań Naukowych (kampus Hönggerberg, Zurych)

15.30 - Złożenie kwiatów pod Kolumną Barską, wizyta w Bibliotece Polskiej, wizyta w kompleksie „Schwanen” – przyszłej siedzibie Muzeum Polskiego (Rapperswil)

Informacji na temat wizyty Marszałka Senatu RP w Szwajcarii udziela Centrum Informacyjne Senatu, Katarzyna Majewska, tel.+48 885 889 668.

kom/ mok/

Data publikacji 14.08.2023, 15:26