Polityka i społeczeństwo

Powiat Pilski: Kontrakty z NFZ dla centrum zdrowia psychicznego dla dzieci i młodzieży

16.08.2023, 10:15aktualizacja: 16.08.2023, 10:16

Fot. Starostwo Powiatowe w Pile
Dobra wiadomość dla dzieci i młodzieży potrzebujących fachowej pomocy psychologicznej i psychiatrycznej. Powiatowe Środowiskowe Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Pile będzie działać w ramach kontraktów z NFZ. Jak na razie zostały one podpisane do końca marca 2024 roku.

Umowę podpisała spółka CenterMed w Poznaniu, która jest liderem unijnego projektu, w ramach którego w czerwcu ubiegłego roku otwarto tę ważną placówkę w budynku przy ul. Rydygiera 23 w Pile. To duży projekt wartości blisko 7 mln zł.  Jego partnerem jest jeszcze Fundacja Ciszum oraz Powiat Polski – Starostwo Powiatowe w Pile, który urządził pomieszczenia przy Rydygiera na potrzeby młodych pacjentów, gdzie prowadzone są terapie, działa także oddział dzienny.

Podobnie Powiat Pilski urządził drugi punkt: Centrum Koordynacji w budynku przy alei Wojska Polskiego 49 b w Pile. Tu przyjmowane są pierwsze zgłoszenia od młodych ludzi, ich rodziców, placówek wychowawczych i społecznych. Działa tu również mobilny zespół psychologów, który w razie potrzeby przyjedzie do pacjenta.

- Centrum działa ponad rok i w tym czasie przyjęto w nim blisko 800 pacjentów do 18 roku życia z gmin powiatu pilskiego. Udzielono około 30 tysięcy różnego rodzaju świadczeń. To pokazuje jak ważne i potrzebne było uruchomienie tej placówki i jak duże są potrzeby dzieci i młodzieży w tym względzie. Unijny projekt w tym zakresie będzie realizowany jeszcze od końca września. Dlatego tak bardzo się cieszę, że NFZ podpisał kontrakty na dalsze świadczenie usług, których w takim zakresie w naszym regionie dotąd nie było. Do tego w budynku przy Rydygiera urządzimy jeszcze trzy dodatkowe gabinety - mówi starosta Eligiusz Komarowski.

- Sama jestem matką i niezwykle doceniam wszelkie działania na rzecz dzieci, którym gwarantowana jest profesjonalna pomoc emocjonalna, psychologiczna, a jak jest taka potrzeba, to także psychiatryczna. To ważne, że w naszym regionie funkcjonuje taka placówka i dalej będzie funkcjonować, a pomoc udzielana jest bezpłatnie – dodaje Emilia Załachowska, członek Zarządu Powiatu w Pile.

Wartość miesięczna kontraktów z NFZ to 200 tys. zł.

- Świadczenia będą prowadzone w pełnym zakresie usług psychologicznych i psychiatrycznych. Cieszymy się, że ta działalność, również medyczna będzie kontynuowana, bo potrzeby dzieci i młodzieży w tym zakresie są ogromne. Dodam, że wśród wszystkich osób, które skorzystały i korzystają nadal z naszej pomocy, trzy czwarte to osoby do 14 roku życia – mówi Monika Szelągiewicz, prezes zarządu CenterMed Poznań Sp. z o.o.

W ramach kontraktów z NFZ nada będzie działało także Centrum Koordynacji przy alei Wojska Polskiego 49b, jako pierwszy punkt kontaktu ze specjalistami.

Przypominamy, że czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 18.00, numery tel. 67 35 405 30 lub 511 730 113.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.08.2023, 10:15