REDAN SA (21/2023) Zawarcie listu intencyjnego w sprawie zakupu przez Redan obligacji

16.08.2023, 13:45aktualizacja: 16.08.2023, 13:46

Raport bieżący 21/2023

Zarząd Redan SA z siedzibą w Łodzi ("Spółka", "Redan") niniejszym informuje, że w dniu 16 sierpnia 2023 r. zawarł z Krux Sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi ("Obligatariusz") list intencyjny ("List Intencyjny") określający warunki na jakich Obligatariusz jest gotów sprzedać Redan obligacje serii F wyemitowane przez Redan na podstawie uchwały Zarządu Redan z dnia 10 sierpnia 2018 r. (z późniejszymi zmianami) ("Obligacje").

Obligatariusz posiada wszystkie niewykupione dotychczas Obligacje o łącznej wartości nominalnej 7,65 mln zł. Na dzień 30 czerwca 2023 r. Obligacje są wycenione w bilansie Redan wg skorygowanej ceny nabycia na kwotę 9,0 mln zł.

Zgodnie z postanowieniami Listu Intencyjnego Obligatariusz jest gotów dokonać sprzedaży Obligacji za cenę w wysokości 2,3 mln zł, pod warunkiem, że Redan wykaże, że będzie posiadał niezbędne środki finansowe na zapłatę części ceny sprzedaży w wysokości co najmniej 1,3 mln zł. w terminie najpóźniej do 28 grudnia 2023 r. Pozostała część ceny sprzedaży powinna być zapłacona do dnia 30 czerwca 2024 r.

Jeżeli transakcja dojdzie do skutku Redan zakupi Obligacje w celu ich umorzenia.

Obligatariusz jest spółką pośrednio zależną od Pani Piengjai Wiśniewskiej, która, wraz z podmiotem zależnym Ores Sp. z o.o., posiada 25,6% akcji Redan uprawniających do wykonywania 22,4% głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy, a także jest członkiem Rady Nadzorczej Redan.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz