Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Dziękuję za Waszą miłość do ziemi (komunikat)

28.08.2023, 11:21aktualizacja: 28.08.2023, 11:22

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Jesteśmy z Wami nie tylko na dożynkach, targach i wystawach, ale jesteśmy z Wami przede wszystkim wtedy, kiedy jest trudno – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas 31. Targów Rol-Szansa w Piotrkowie Trybunalskim.

Podziękowania dla rolników

– Jeżeli myślimy o przyszłości Polski, o przyszłości polskiego rolnictwa, to musimy pamiętać o tym, że bezpieczeństwo żywnościowe jest ważne. Dlatego chcę podziękować rolnikom za ich trud, za ich ciężką pracę na roli i w hodowli – podziękował szef resortu rolnictwa.

– Tutaj, piotrkowskie słynie w całej Polsce z hodowli trzody chlewnej. I to trzeba zauważyć i z tego jesteśmy po prostu dumni – dodał minister.

Szef resortu rolnictwa podziękował rolnikom także za trudne rozmowy i negocjacje, które są dla niego bardzo ważne, i z których czerpie wiedzę.

Minister podkreślił, że kierowane do rolników środki finansowe w rekordowej wysokości ponad 15 mld złotych, z czego w tym roku w wysokości ponad 10 mld złotych, nie są żadnym rozdawnictwem, a wsparciem na przyszłość.

– To są środki na utrzymanie i rozwój polskiego rolnictwa w tych trudnych czasach – stwierdził szef resortu rolnictwa dodając – Chcę Wam też podziękowć za jeszcze jedną ważną rzecz – za miłośc do ziemi. Ziemia jest nie tylko warsztatem pracy. To jest ojcowizna. Ziemia jest tym co karmi cały naród.

Doroczne targi Rol-Szansa cieszą się bardzo dużym uznaniem wśród rolników i wystawców. W tym roku do Piotrkowa zjechało ponad 200 wystawców z regionu i całej Polski. Prezentują oni najnowszą ofertą dystrybutorów maszyn rolniczych, traktorów i kombajnów. Są także producenci pasz i nawozów oraz nowoczesnych systemów oszczędzania energii.

Organizatorem wystawy jest Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

kom/ mk/

Data publikacji 28.08.2023, 11:21