Polityka i społeczeństwo

MS: Inwestycje Ministerstwa Sprawiedliwości w województwie podkarpackim (komunikat)

11.09.2023, 15:37aktualizacja: 11.09.2023, 15:38

Ministerstwo sprawiedliwości przekazuje:

– Gratuluję mieszkańcom Mielca tej pięknej inwestycji. Podniesie ona nie tylko komfort świadczonych usług, ale też ich jakość. Pamiętajmy, kto jest odbiorcą usług sądownictwa: to mieszkańcy Podkarpacia – powiedział Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Marcin Warchoł podczas dzisiejszej (11 września br.) ceremonii otwarcia budynku Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w Mielcu.

Rozbudowa gmachu Sądu Rejonowego w Mielcu stanowiła dwuetapowy proces. W ramach pierwszego etapu prac do użytku oddano nowoczesny dwukondygnacyjny budynek, w którym obecnie mieszczą się wydziały cywilny, rodzinny, karny, nieletnich oraz pracy. Budynek jest w pełni dostosowany do osób ze specjalnymi potrzebami – znajdują się w nim windy oraz przyjazny pokój przesłuchań, czyli miejsce zaprojektowane w taki sposób, aby dziecko mogło się w nim czuć w pełni komfortowo.

Z kolei w ramach drugiego etapu prac modernizacyjnych wybudowano wydział ksiąg wieczystych. Było to możliwe dzięki gruntownemu remontowi oraz adaptacji poddasza. W konsekwencji powierzchnia obiektu zwiększyła się o ponad tysiąc metrów kwadratowych, gwarantując tym samym właściwe przechowywanie dokumentów.

Gruntowna modernizacja siedziby Sądu Rejonowego w Mielcu była potrzebna z uwagi na liczbę spraw, którymi zajmują się jego pracownicy. W samym pierwszym półroczu 2023 r. wpłynęło ich ponad 13,5 tys. Zapewnienie urzędnikom i sędziom dodatkowych pomieszczeń podniosło jakość świadczonych przez nich usług dla mieszkańców województwa podkarpackiego. Wartość całej inwestycji to ponad 19 milionów złotych.

Ponadto, z inicjatywy wiceministra Marcina Warchoła w Mielcu działa Zespół Terenowy Departamentu Zwalczania Przestępczości Środowiskowej, będący jednostką Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Do jego zadań należą m.in. przeciwdziałanie przestępczości związanej z zanieczyszczaniem środowiska oraz ujawnianie miejsc nielegalnego gromadzenia odpadów.

– W ciągu ostatniego roku podwoiliśmy liczbę ośrodków kuratorskich. Przeznaczyliśmy ogromne środki na budowę prokuratur. Odtwarzamy również posterunki policji po tym, jak Platforma Obywatelska je likwidowała – zaznaczył wiceminister Marcin Warchoł.

Wiceminister sprawiedliwości wziął również udział w uroczystości przekazania gruntu pod budowę Sądu Rejonowego w Przeworsku. Obecnie mieści się on w dwóch budynkach – na ul. Lwowskiej i Stepkiewicza, co stanowi dla pracowników i interesantów utrudnienie logistyczne. Co więcej, analiza resortu sprawiedliwości wykazała, że w celu zapewnienia najwyższego standardu obsługi obywateli potrzebne jest powiększenie powierzchni Sądu.

Mając na uwadze powyższe czynniki, Ministerstwo Sprawiedliwości podjęło decyzję o budowie nowego gmachu Sądu Rejonowego w Przeworsku. Szacowana wartość inwestycji przekracza 51 milionów złotych.

Nowy budynek sądu ma mieć niemal 3,3 tys. metrów kwadratowych. Będzie się w nim znajdować 81 pomieszczeń biurowych oraz 5 sal rozpraw. Ponadto, w obiekcie będą się mieścić pomieszczenia techniczno-magazynowe oraz dwa archiwa o łącznej powierzchni 470 metrów kwadratowych. Nowoczesne rozwiązania architektoniczne zapewnią kadrze wymiaru sprawiedliwości komfort pracy, co przełoży się na szybką i sprawną obsługę interesantów.

– Tylko w ciągu ostatnich czterech lat Ministerstwo Sprawiedliwości przeznaczyło na rozbudowę sądów w województwie podkarpackim setki milionów złotych. To inwestycje między innymi w Nisku, Krośnie czy Dębicy. Na samą budowę Sądu Okręgowego w Rzeszowie przeznaczymy prawie 300 milionów złotych. Z kolei w Chmielowie i Sanoku powstaną nowoczesne zakłady karne – podkreślił wiceminister Marcin Warchoł.

Należy zaznaczyć, że obecnie trwają również intensywne prace związane z budową nowego gmachu Sądu Rejonowego w Przemyślu oraz wspólnej siedziby Sądu Rejonowego i Prokuratury Rejonowej w Nisku. W odniesieniu do pierwszej z inwestycji prace są już na zaawansowanym etapie – ich ukończenie planowane jest na koniec września. W ramach wielomilionowej inwestycji Ministerstwa Sprawiedliwości w Przemyślu powstanie sześciokondygnacyjny gmach o powierzchni niemal 5,8 tys. metrów w kwadratowych. Z kolei zakończenie prac w Nisku zaplanowano na maj 2024 r.

Inwestycje Ministerstwa Sprawiedliwości w województwie podkarpackim wpisują się w strategię zrównoważonego rozwoju, którą resort pod kierownictwem Ministra Zbigniewa Ziobro konsekwentnie realizuje. Zakłada ona, że instytucje wymiaru sprawiedliwości powinny być blisko ludzi, a kadra sędziowsko-urzędnicza musi mieć odpowiednie warunki do efektywnej pracy. Co więcej, inwestycje prowadzone są nie tylko w największych ośrodkach, ale również mniejszych miastach, takich jak Przeworsk czy Nisko.

ero/ kom/ sdd/

Data publikacji 11.09.2023, 15:37