MFO SA (8/2023) Wstępne dane finansowe MFO S.A. za pierwsze półrocze 2023 roku

12.09.2023, 12:31aktualizacja: 13.09.2023, 09:18

Raport bieżący 8/2023

W związku z przyjętymi przez MFO S.A. (Spółka) Indywidualnymi Standardami Raportowania, Zarząd Spółki podaje do publicznej wiadomości informację o wstępnych danych finansowych Spółki za pierwsze półrocze 2023 roku, które wykazały istotne odchylenia od średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat (wartość bazowa). Przyjęte przez Spółkę kryterium istotności oznacza zmianę na poziomie +/- 30 % w stosunku do wartości bazowej.

Istotne odchylenie wykazał wynik na działalności operacyjnej oraz wynik netto. Dodatkowo Zarząd podaje do wiadomości informację o przychodach ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów.

Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów za pierwsze półrocze 2023 roku tj. okres od 01.01.2023 do 30.06.2023 roku wyniosły: 295.797 tys. zł (co stanowi spadek o 27,04% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Zysk na działalności operacyjnej (EBIT) za pierwsze półrocze 2023 roku tj. okres od 01.01.2023 do 30.06.2023 roku wyniósł: 1.744 tys. zł (co stanowi spadek o 96,13% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Strata netto za pierwsze półrocze 2023 roku tj. okres od 01.01.2023 do 30.06.2023 roku wyniosła: - 6.879 tys. zł (co stanowi spadek o 119,06% w stosunku do wartości bazowej, tj. średniej wielkości osiągniętej w analogicznym okresie w ciągu 3 ostatnich lat).

Gorsze wyniki sprzedaży, spadające marże i wyniki są rezultatem znaczącego pogorszenia się sytuacji gospodarczej i drastycznego spadku popytu na wyroby budowlane w okresie sprawozdawczym.

Po spadkach z drugiej połowy 2022 roku popyt na wyroby stalowe i materiały budowalne, mimo przewidywań analityków i oczekiwań rynku, nie zdołał się odrodzić. Przedłużające się działania wojenne oddaliły wizję rozpoczęcia programu odbudowy Ukrainy. Jawne zużycie stali w Polsce spadło o blisko 20% r/r, a w Niemczech nawet o blisko 30%. Brak środków z KPO zamroził inwestycje przemysłowe, a spadek siły nabywczej gospodarstw domowych spowodowany inflacją oraz wysokie stopy procentowe i zaostrzone kryteria kredytowe skutecznie zdławiły inwestycje prywatne. Dodatkowo pociągnęło to za sobą wzmożenie presji płacowej i wzrost kosztów działalności.

Kolejnym negatywnym czynnikiem było umacnianie się Złotego względem Euro, osłabiające pozycję eksportową i wpływające na rentowność sprzedaży Spółki. Obserwowaliśmy również powrót do konkurowania najniższą ceną, często nieuzasadnioną ekonomicznie poziomem kosztów, i to nie tylko wśród polskich producentów wyrobów stalowych. Zanotowaliśmy w rezultacie blisko 40% spadek wolumenów, 50% spadek przychodów r/r, znaczący spadek marży oraz zysku operacyjnego i w konsekwencji stratę netto.

Zarząd informuje, że przedstawione powyżej dane finansowe mają charakter wstępny. Ostateczne dane zostaną przekazane do wiadomości publicznej w dniu 21 września 2023 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz