Polityka i społeczeństwo

Nowy tabor kolejowy dla Podkarpacia

13.09.2023, 13:00aktualizacja: 13.09.2023, 13:00

Fot. MFiPR
„Dobrze rozwinięta sieć transportowa to jeden z najważniejszych czynników stymulujących rozwój gospodarczy kraju i jego poszczególnych regionów. Ważną częścią tego transportowego krwioobiegu jest kolej” - powiedziała wiceminister funduszy Małgorzata Jarosińska-Jedynak podczas uroczystości na Dworcu Głównym PKP w Rzeszowie.

Zarząd województwa podkarpackiego odebrał pierwsze pojazdy kolejowe do obsługi pociągów regionalnych. Projekt został zrealizowany przy wsparciu unijnym z programu regionalnego. Zakupiono osiem nowych pojazdów szynowych z napędem elektrycznym oraz cztery zespoły trakcyjne.

„Inwestycja jest dowodem na to, że władze województwa myślą i dbają o dostępność usług publicznych na najwyższym poziomie. Mieszkańcy zyskają dostęp do szybkich, nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań komunikacji kolejowej” - dodała wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Całkowity koszt inwestycji wyniósł 341 mln zł, w tym wartość dofinasowania z UE to 144 mln zł.

Zakup nowego taboru kolejowego przyniesie wymierne korzyści. Zapewni wysoki poziom bezpieczeństwa podróżnych oraz komfort podróżowania poprzez zastosowanie nowoczesnych ergonomicznych rozwiązań. Przyczyni się również do poprawy dostępności komunikacji kolejowej dla osób z niepełnosprawnościami.

„Na naszych oczach trwa transformacja kolei w Polsce. Modernizowane są setki kilometrów linii, po torach jeżdżą coraz nowocześniejsze pociągi, zwiększa się komfort i bezpieczeństwo pasażerów, a usługi świadczone przez kolej są coraz bardziej dostępne dla osób z niepełnosprawnościami” - powiedziała Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Sekretarz stanu podkreśliła, jak ważne jest inwestowanie w rozwój regionalnych i lokalnych połączeń kolejowych, co pozwala przeciwdziałać wykluczeniu komunikacyjnemu.

Wiceszefowa resortu funduszy i polityki regionalnej zachęcała również do korzystania z możliwości, jakie dają fundusze unijne na lata 2021-2027 w realizacji inwestycji z zakresu komunikacji publicznej.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 13.09.2023, 13:00