NEWAG SA (24/2023) Wstępne jednostkowe i skonsolidowane wyniki finansowe za I półrocze 2023 roku

13.09.2023, 17:42aktualizacja: 13.09.2023, 17:43

Raport bieżący 24/2023

Zarząd NEWAG S.A. ("Spółka") informuje, że w związku z trwającym procesem przygotowania raportu okresowego za I półrocze 2023 roku w dniu dzisiejszym powziął wiedzę o wstępnych jednostkowych wynikach finansowych Spółki oraz wstępnych skonsolidowanych wynikach grupy kapitałowej Spółki ("Grupa") za I półrocze 2023 roku.

Zarząd Spółki prezentuje poniżej wstępne istotne jednostkowe i skonsolidowane dane finansowe:

I. Wyniki jednostkowe Spółki:

Wartość przychodów ze sprzedaży w pierwszym półroczu 2023 roku wyniosła 435 mln zł. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego jest to wzrost o 81,8 mln zł (+23,2%). W okresie pierwszego półrocza br. Spółka wypracowała zysk w wysokości 13,8 mln zł, podczas gdy w analogicznym okresie roku poprzedniego Spółka odnotowała stratę w wysokości 32,5 mln zł. Wartość EBITDA wyniosła 68,4 mln zł i była wyższa o 63,2 mln zł w porównaniu do pierwszego półrocza 2022 roku.

II. Wyniki skonsolidowane Grupy:

Wartość przychodów ze sprzedaży w pierwszym półroczu 2023 wyniosła 444,4 mln zł. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego jest to wzrost o 83,9 mln zł (+23,3%). W okresie pierwszego półrocza br. Grupa wypracowała zysk w wysokości 40,5 mln zł, podczas gdy w analogicznym okresie roku poprzedniego Grupa odnotowała stratę w wysokości 5,4 mln zł. Wartość EBITDA wyniosła 89,1 mln zł i była wyższa o 57,2 mln zł (+179,2%) w porównaniu do pierwszego półrocza 2022 roku.

Na ww. wyniki Spółki i Grupy główny wpływ miały następujące czynniki:

- wartość marży na sprzedaży, jako pochodnej realizacji wolumenu sprzedaży (o ponad 80 mln zł większy niż w I półroczu roku poprzedniego) i różnej od pierwszego półrocza 2022 roku struktury sprzedaży produktów; marża za pierwsze półrocze 2023 roku wyniosła 114,1 mln zł (+60 mln zł w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego),

- ujemny wynik na działalności finansowej w wysokości 16,4 mln zł; koszty finansowe wzrosły o 2 mln zł w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego; zadłużenie z tytułu kredytów i pożyczek w porównaniu do pierwszego półrocza 2022 roku zmniejszyło się o 155,7 mln zł (-42,1%), jednakże stopy procentowe w pierwszym półroczu br. utrzymywały się na wysokim poziomie, co przełożyło się na wyższe koszty finansowania długu w stosunku do lat poprzednich,

- wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego kosztów ogólnego zarządu o 5 mln zł, co było konsekwencją corocznie realizowanych regulacji płacowych w spółkach Grupy,

- utrzymująca się wysoka inflacja, która przyczynia się do wzrostu kosztów prowadzenia działalności.

Spółka zastrzega, iż przedmiotowe wstępne wyniki finansowe mogą ulec zmianie, z zastrzeżeniem jednak, iż ewentualne zmiany nie powinny mieć charakteru istotnego. Ostateczne wyniki Spółki i Grupy zostaną przekazane w raporcie okresowym za pierwsze półrocze 2023 roku, który zostanie opublikowany w dniu 15 września 2023 roku zgodnie z aktualnym kalendarzem publikacji raportów okresowych.

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz