Krynica Forum: zaufanie do państwa filarem bezpieczeństwa finansowego

15.09.2023, 13:29aktualizacja: 15.09.2023, 13:57

PAP/Kadr z filmu
Zaufanie do instytucji państwowych, zdrowe finanse publiczne przy silnej gospodarce oraz własna waluta, są wyznacznikami bezpieczeństwa finansowego Polaków – ocenili uczestnicy dyskusji w czasie Krynica Forum.

Według Henryka Kowalczyka, przewodniczącego Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów, który uczestniczył w dyskusji, o bezpieczeństwie finansowym w nowej rzeczywistości geopolitycznej decyduje dobra sytuacja makroekonomiczna państwa oraz zdrowe finanse publiczne.

„Również i one są filarami bezpieczeństwa finansowego Polaków” - ocenił.

Jak wyjaśnił, potwierdzany wysokimi ocenami firm ratingowych stan polskiej gospodarki, najniższe bezrobocie w Europie, dają Polakom poczucie stabilności przychodów, co jest kluczowe z perspektywy bezpieczeństwa finansowego.

Dodał, że o poczuciu bezpieczeństwa obywateli świadczy nie tylko zaufanie wyrażane w badaniach, ale przede wszystkim to, gdzie lokują swoje oszczędności.

„57 mld zł Polacy ulokowali w obligacjach Skarbu Państwa, które chronią pieniądze obywateli przez inflacją. To najlepszy dowód zaufania Polaków do własnego państwa” – ocenił Kowalczyk.

Przewodniczący Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów podkreślił, że w Polsce dzięki legislacji i sprawnemu nadzorowi panuje duże zaufanie również do systemu bankowego.

O oddziaływaniu regulatora tj. Komisji Nadzoru Finansowego na bezpieczeństwo systemu bankowego w Polsce mówił Maciej Brzozowski, wiceprezes zarządu PKO Banku Polskiego.

„Z jednej strony banki i inne instytucje finansowe muszą odnajdywać się w nowym środowisku regulacyjnym co wymaga dostosowania się, z drugiej strony regulacje zwiększają jego bezpieczeństwo” – zaznaczył bankowiec.

Dodał, że to jest obszar, z którego klienci banków nawet nie muszą zdawać sobie sprawy.

„To co widzą i czego doświadczają nasi klienci, to rozwój technologii w systemach zabezpieczeń, które daje im poczucie bezpieczeństwa środków i transakcji” – powiedział wiceprezes PKO BP.

Według Brzozowskiego, nie będzie przesadą mówić, że PKO BP zmienia się w firmę technologiczną, świadczącą usługi bankowe.

„Intensywnie wchodzimy w e-administrację publiczną. Przy okazji załatwiania spraw bankowych w oddziale nasi klienci nie muszą już potwierdzać swoich danych tradycyjnym dowodem osobistym. Wystarczy, że posiadają w telefonie aplikację mObywatel 2.0, w której dostępny jest mDowód” – wyjaśnił.

Dodał, że elementem zaufania, które buduje poczucie bezpieczeństwa jest też oferta, jak wprowadzony ostatnio bezpieczny kredyt 2 proc., który jest jednym z przykładów ważnego społecznego programu, realizowanego przez PKO BP.

Według Leszka Skiby, prezesa zarządu Banku Pekao S.A. pozytywny wpływ na bezpieczeństwo finansowe ma posiadanie przez Polskę własnej waluty.

„Złoty jest gwarantem naszego bezpieczeństwa finansowego, bo pozwala Narodowemu Bankowi Polskiemu oraz pośrednio rządowi ma swobodę w kształtowaniu polityki fiskalnej” – wskazał.

Jak wyjaśnił, to za granicą są źródła wielu zagrożeń, więc trzeba docenić, że sami możemy kształtować własną politykę fiskalną. Szef Pekao zwrócił ponadto uwagę, że duży udział Skarbu Państwa w sektorze finansowanym, jest też gwarantem bezpieczeństwa tego systemu, obywateli oraz gospodarki.

Inne spojrzenie na kwestę waluty zaprezentował w dyskusji prof. Stanisław Mazur, rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Wskazał, że owszem własna waluta zwiększa poczucie bezpieczeństwa dając wpływ na politykę fiskalną czy walkę z inflacją.

„Jednak zalety z przyjęcia przez Polskę euro są oczywiste, z wielu powodów, choćby wymiany handlowej, obsługi zadłużenia czy poziomu inflacji. Oczywiście wspólna waluta to ograniczenia dla krajowej polityki fiskalnej, jednakowoż dziś dyskusja o euro jest akademicka, bo jako kraj członkowski nie spełniamy warunków konwergencji” – zauważył prof. Mazur.

Dodał, że w jego ocenie, gdybyśmy spieniali te warunki, powinniśmy rozpocząć procedurę przystąpienia do strefy euro, bo przy określonych mankamentach wspólnej waluty, korzyści z jej posiadania znacząco przewyższają ewentualne koszty.

Z kolei Marek Dietl, prezes zarządu Giełdy Papierów, wskazując na elementy bezpieczeństwa finansowego zwrócił uwagę na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie, która jest liderem w regionie.

„Pozycję lidera ugruntujemy nowym systemem transakcyjnym, który wyróżnia się sprawnością i przejrzystością, co budzi zaufanie wśród inwestorów” - powiedział.

Podkreślił, że rynki kapitałowe rosną szybciej niż gospodarka, a nawet inflacja, w jego opinii, trzeba tylko dostarczyć odpowiednich produktów inwestycyjnych.

Panel dyskusyjny o bezpieczeństwie finansowym w nowej rzeczywistości geopolitycznej – determinanty, szanse, wyzwania odbył się na Krynica Forum w Krynicy-Zdroju.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo