Sieć kin Multikino ma już 25 lat

20.09.2023, 08:30aktualizacja: 20.09.2023, 08:42

Multikino (1)
Multikino jako pierwszy operator w 1998 roku uruchomił w Polsce multipleks. Już 25 lat wyświetla na wielkich kinowych ekranach najlepsze filmy – zaczynając od blockbusterów, przez rodzime produkcje i filmy familijne a kończąc na festiwalowych premierach.

Multikino, należące do Grupy Vue International - lidera na europejskim rynku kinowym, ma obecnie 45 kin w 37 miastach Polski z łączną liczbą 323 ekranów. Od 1998 roku sieć gwarantuje widzom rozrywkę na najwyższym poziomie. W multipleksach od 25 lat prezentowane są największe filmowe hity. Wraz z rozwojem technologii w kinach pojawiły się cyfrowe projektory, sale są wyposażone w dźwięk Dolby Atmos, a widzowie mogą oglądać premiery na fotelach VIP lub rozkładanych fotelach Super VIP.

"Multikino od 25 lat dostarcza swoim widzom format kina, który pozwala w pełni zatracić się w historiach przeżywanych na wielkim ekranie. W 1998 jako pierwsi w Polsce otworzyliśmy nowoczesny multipleks. Dzisiaj poprzez inwestycje w nasze kina, przenosimy doświadczenia kinowe na jeszcze wyższy poziom. W marcu 2022 roku uruchomiliśmy wyjątkowe kino w Galerii Gemini Park w Tychach. Obiekt składa się z 7 sal wyposażonych w projektory laserowe oraz skórzane, elektrycznie rozkładane fotele, dzięki którym widz ogląda filmy w pozycji półleżącej. W rozkładane fotele tego typu w pełni wyposażone są także warszawskie Multikino w Galerii Młociny, Multikino Koszalin oraz poznańskie Multikina: Stary Browar i Malta, a już niebawem do tej listy dołączy kolejny multipleks" - wyjaśnia Paweł Świst, prezes Zarządu Multikino S.A.

Z okazji 25. urodzin Multikino przygotowało grę, która pozwala stworzyć własne TOP 25 filmów minionych lat. Wystarczy wejść na stronę: https://www.25latmultikina.pl/ i wybierać z każdego roku jedną produkcję, która zrobiła największe wrażenie i zapadła w pamięci. Uczestnicy zabawy w każdym roku mają do wyboru dziewięć filmów, które mogą oceniać według własnych kategorii.

"Jesteśmy bardzo ciekawi jakie filmy pojawią się w zestawieniach TOP 25. Czy widzowie będą kierowali się ulubionym gatunkiem filmowym? Czy wybiorą ulubioną serię? A może decydująca będzie obsada lub reżyser? Nasza zabawa daje wiele możliwości, żeby każdym mógł pokazać, które premiery sprawiły, że naprawdę zatracił się w filmowej opowieści podczas seansu w kinie" - dodaje Świst

Przygotowane zestawienia można udostępnić w kanałach social media.

Informacje o spółce Multikino:

Multikino, należące do Grupy Vue International - lidera na europejskim rynku kinowym, to pierwszy operator, który w 1998 roku uruchomił w Polsce multipleks. Od tego czasu wyznacza najwyższe standardy w budowie i prowadzeniu kin w Europie i na świecie. Obecnie pod szyldem Multikino działa 45 kin w 37 miastach Polski z łączną liczbą 323 ekranów.

Flagowe kino sieci zlokalizowane jest w centrum handlowym Złote Tarasy w Warszawie. Obiekt składa się z 8 sal, w tym Sali Premierowej na 788 osób. W marcu 2022r. uruchomione zostało wyjątkowe kino w Galerii Gemini Park w Tychach. Obiekt składa się z 7 sal wyposażonych w projektory laserowe oraz skórzane, elektrycznie rozkładane fotele, dzięki którym widz ogląda filmy w pozycji półleżącej. W rozkładane fotele tego typu w pełni wyposażone są także warszawskie Multikino w Galerii Młociny, Multikino Koszalin oraz poznańskie Multikina: Stary Browar i Malta.

Multikino to zdecydowanie więcej niż kino. Oferuje zarówno największe i najbardziej oczekiwane premiery filmowe, jak i koncerty światowych gwiazd, nocne maratony filmowe, transmisje najważniejszych wydarzeń sportowych, transmisje oper, baletu oraz retransmisje spektakli z brytyjskiego National Theatre.

Multikino za swoją działalność wielokrotnie było dostrzegane podczas prestiżowych konkursów. Jest zdobywcą nagród Superbrands oraz Superbrands Created in Poland. Od wielu lat zajmuje pozycję lidera w obszarze „Event Cinema” zarówno na rynku polskim, jak i europejskim (laureat europejskiej nagrody ECA Awards w 2014 roku).

Źródło informacji: Multikino

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE