20.09.2023, 11:26aktualizacja: 20.09.2023, 11:27

Raport bieżący 34/2023

Zarząd Spółki Trakcja S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym zatwierdzona została istotna aktualizacja szacunków wyników finansowych w oparciu o dokonaną dodatkową aktualizację budżetów kontraktów budowlanych (opublikowanych w raporcie bieżącym 31/2023) w związku z wystąpieniem istotnego zdarzenia po dniu bilansowym, tj. uzgodnienia zakończenia procesu mediacji dotyczącego jednego z kontraktów, które pozytywnie wpłynęło na wynik brutto Spółki w kwocie 13 130 tys. zł.

W związku z powyższym ustalono iż, łączny wpływ aktualizacji budżetów kontraktów na wynik brutto Spółki w drugim kwartale 2023 roku jest dodatni i wynosi 16 085 tys. zł.

Powyższe spowodowało, iż nastąpiła istotna zmiana wstępnych szacunkowych wyników finansowych Spółki za pierwsze półrocze 2023 roku opublikowanych raportem bieżącym 32/2023.

• Zaktualizowane wstępne szacunki wyników finansowych Spółki za pierwsze półrocze 2023 roku wynoszą:

Przychody ze sprzedaży: 414 764 tys. zł

Zysk brutto ze sprzedaży: 15 962 tys. zł

EBITDA: 11 219 tys. zł

Zysk brutto: -9 695 tys. zł

Ponadto Zarząd Spółki Trakcja informuje, iż zakończono proces wstępnego zamknięcia ksiąg rachunkowych oraz gromadzenia danych finansowych na potrzeby przygotowania skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy kapitałowej Trakcja za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2023 roku.

• Wstępne szacunkowe wyniki finansowe Grupy za pierwsze półrocze 2023 roku:

Przychody ze sprzedaży: 771 990 tys. zł

Zysk brutto ze sprzedaży: 29 060 tys. zł

EBITDA: 17 737 tys. zł

Zysk brutto: - 17 939 tys. zł

Wyżej zaprezentowane dane mają charakter szacunkowy i podlegają przeglądowi przez biegłego rewidenta.

Dodatkowo Zarząd Spółki informuje o istotnych okolicznościach ustalonych w toku prac nad sprawozdaniami finansowymi Spółki i Grupy a związanych z umowami dotyczącymi finansowania długoterminowego (o których mowa m.in. w raporcie bieżącym 54/2022) i zobowiązaniem Spółki do przestrzegania wskaźników finansowych związanych z bieżącą sytuacja finansowa Spółki i Grupy Trakcja oraz testowaniem kowenantow na dzień 30 czerwca 2023 roku.

W związku z pracami nad sprawozdaniem finansowym Spółki i Grupy ustalono wstępnie wystąpienie przypadku naruszenia poziomu wskaźników finansowych przewidzianych w umowach finansowania. Zarząd Spółki zwraca uwagę, że na gruncie ww. umów finansowania nie każdy przypadek naruszenia stanowi istotny przypadek naruszenia. Zgodnie z umowami finansowania naruszenie wskaźników finansowych stałoby się istotnym przypadkiem naruszenia jedynie w przypadku, jeżeli co najmniej trzech Finansujących [w tym co najmniej: {i} jeden Finansujący będący zakładem ubezpieczeń oraz {ii} jeden Finansujący będący bankiem lub Agencja Rozwoju Przemysłu S.A.] postanowi, iż ww. naruszenie stanowi istotny przypadek naruszenia. Zgodnie z zapisem umów finansowania żaden Finansujący nie może samodzielnie w oparciu o ten przypadek naruszenia zdecydować o wstrzymaniu finansowania. Wypowiedzenie finansowania na tej podstawie wymagałoby podjęcia decyzji przez odpowiednia grupę Finansujących.

Ostateczne wyniki finansowe Spółki i Grupy wraz z opisem sytuacji operacyjnej oraz sprawozdaniem

z przeglądu dokonanym przez niezależnego biegłego rewidenta zostaną przekazane w skonsolidowanym raporcie za pierwsze półrocze 2023 roku zakończone 30 czerwca 2023 roku, który zgodnie z przyjętym kalendarzem publikacji raportów okresowych zostanie opublikowany 27 września 2023 roku.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR