Urugwaj, Alaska, a nawet Korea Północna. Kierunki, do których latały Polskie Linie Lotnicze LOT

21.09.2023, 13:32aktualizacja: 21.09.2023, 13:38

PLL LOT
• „Ważne, z kim podróżujesz - od lat” to cykl wywiadów wideo z osobami, które niegdyś pracowały w Polskich Liniach Lotniczych LOT i tworzyły najbardziej rozpoznawalną zagranicą polską markę.

• W rozmowach przed kamerą byli pracownicy PLL LOT dzielą się z widzami nieznanymi dotąd opowieściami z historii Polskich Liniach Lotniczych LOT, które 1 stycznia będą obchodziły 95-lecie istnienia.

• Grzegorz Jarczewski, były nawigator, radiooperator oraz pracownik Działu Rozkładów i Działu Aliansów w Polskich Liniach Lotniczych LOT, opowiedział między innymi o destynacjach, które kiedyś były w siatce LOT-u, a obecnie są niedostępne ze względów geograficznych lub politycznych.

Polskie Linie Lotnicze LOT docierały niegdyś w miejsca dzisiaj niedostępne, na przykład… do Korei Północnej! Iły narodowego przewoźnika realizowały loty do Phenianu (dzisiejszy Pjongjang) z załogami rybackimi. Podobny cel towarzyszył rejsom do Anchorage na Alasce. Transportowano wówczas pracowników gdyńskiego Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich „Dalmor”. W siatce połączeń PLL LOT była również urugwajska stolica - Montevideo, afrykańska metropolia - Dakar czy barwne i głośne Rio de Janeiro.

Kampania LOT-u jest odzwierciedleniem wartości i dziedzictwa PLL LOT, dlatego linie akcentują znaczenie osób, które przed laty budowały markę narodowego przewoźnika. I tak na przykład loty na krańce świata były możliwe między innymi dzięki wykwalifikowanej załodze kokpitowej. W latach 70. i 80. w kokpitach samolotów było nawet pięć osób - dwóch pilotów, mechanik, radiooperator i nawigator. Nawigatorzy podejmowali pracę w Polskich Linii Lotniczych LOT po ukończeniu Szkoły Morskiej. Byli to zwłaszcza młodzi małżonkowie, których żony buntowały się przeciwko 3-miesięcznej rozłące spowodowanej pracą męża na morzu. I właśnie takim nawigatorem był bohater załączonego wywiadu wideo - Grzegorz Jarczewski. Do domu wracał co najwyżej po kilku dniach, rozłąka z małżonką stała się znośna, a PLL LOT zyskały świetnego nawigatora.

Polskie Linie Lotnicze LOT od dekad są wizytówką Polski i prawdziwym towarzyszem spełniania podróżniczych marzeń. To, jaki LOT jest teraz - gościnny i bezpieczny - zawdzięcza również tym, którzy tworzyli tę firmę przed laty. Dlatego ważne, z kim podróżujesz - od lat!

Link do wywiadu: (7) Jak ułożyć siatkę połączeń lotniczych? Wywiad z byłym nawigatorem i radiooperatorem #PLLLOT - YouTube

Link do pobrania materiału: https://we.tl/t-awsyP5H0Vi

Link do zdjęć: https://we.tl/t-wSsXriWwjA

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A. to nowoczesny przewoźnik łączący Europę Środkową i Wschodnią ze światem. W ofercie LOT-u są bezpośrednie rejsy dalekodystansowe do portów w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Japonii i Korei Południowej. Polski przewoźnik konsekwentnie zwiększa częstotliwość i poprawia ofertę na tych kierunkach, wzmacniając tym samym swoją pozycję na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Połączenia dalekiego zasięgu obsługuje Boeingami 787 Dreamliner, jednymi z najnowocześniejszych szerokokadłubowych samolotów świata. Obecny na niebie od 1929 roku, polski przewoźnik jest 12. najstarszą linią lotniczą na świecie, będąc jedną z najbardziej międzynarodowych i rozpoznawalnych polskich marek.

Źródło informacji: PLL LOT

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE