Prezes PKP Cargo: w Trójmorzu chcemy być silni, aktywni i widoczni

21.09.2023, 14:14aktualizacja: 21.09.2023, 16:27

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Inwestycje, ekspansja na europejskie rynki, ścisła współpraca z partnerami biznesowymi i podnoszenie jakości usług – PKP Cargo S.A., narodowy lider w kolejowych przewozach towarowych rozszerza działalność na obszar Trójmorza.

Prezes PKP Cargo S.A. w rozmowie z PAP podczas 15. Targów Kolejowych TRAKO wskazuje, że spółka zaprezentowała własną koncepcję ekspansji europejskich szlaków kolejowych na osi Północ-Południe, opartą na powstaniu i rozbudowaniu o nowe rozgałęzienia siatki połączeń między portami nad Morzem Czarnym i Adriatykiem a krajami Europy Zachodniej oraz Północnej.

„Interesuje nas rozwój połączeń kolejowych w obszarze Trójmorza. Chcemy być tam aktywni, widoczni i bardzo silni” – mówi Dariusz Seliga, prezes PKP Cargo S.A.

Seliga podkreśla także znaczenie budowania dobrych relacji z klientami jako podstawy do współpracy na polskich i zagranicznych rynkach.

„TRAKO to największa w Polsce impreza dedykowana kolei i jedna z największych w Europie Środkowo-Wschodniej. Jesteśmy w gronie ponad 600 wystawców. Targi są doskonalą okazją do spotkań z klientami i rozmów nie tylko o współpracy, ale też o tym, jak PKP Cargo ma wyglądać w przyszłości” – podkreśla Dariusz Suliga.

Dodaje, że obecność na targach jest dla spółki korzystna również z tego powodu, że jego firma przeprowadza obecnie nowe inwestycje taborowe oraz infrastrukturalne, tak więc pragnie trzymać rękę na pulsie.

„Chcemy widzieć co robi Europa, co robi świat, a na tego typu imprezie możemy to zobaczyć” –zaznaczył.

PKP Cargo S.A. aktywnie działa w Polsce i za granicą. Spółka aktualnie posiada ok. 35 proc. udziału w polskim rynku towarowych przewozów kolejowych w ujęciu pracy przewozowej. Do końca 2027 r. PKP Cargo zamierza osiągnąć poziom 50 proc.

Spółka ma również 8-proc. udział w rynku czeskim, a także udziały na Słowacji i w Słowenii. Spółka jest aktywna także na Węgrzech i Litwie oraz w Niemczech, Holandii i Austrii, gdzie posiada licencje przewozowe uprawniające do prowadzenia działalności transportowej.

„Finalizujemy inwestycje w nowy terminal przeładunkowy w Karsznicach, który niedługo zostanie otwarty. Mamy już kilka propozycji od firm czeskich, słoweńskich, węgierskich i niemieckich, chcemy być bardzo silni również na tych rynkach. Dlatego wszystkie inwestycje, m.in. dotyczące remontu naszego taboru kierujemy do klientów i będziemy im oferowali jeszcze lepszą niż do tej pory jakość usług” – podkreślił Dariusz Suliga.

Międzynarodowe Targi Kolejowe TRAKO 2023 odbywają się w dniach 19-22 września 2023 r. na terenach Amber Expo w Gdańsku. W tegorocznej, 15. edycji targów bierze udział ponad 600 wystawców z 30 krajów.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo