Polityka i społeczeństwo

MF: 21 września br. w Belwederze w Warszawie odbyły się uroczyste, centralne obchody Dnia Krajowej Administracji Skarbowej (komunikat, korekta)

21.09.2023, 11:44aktualizacja: 22.09.2023, 12:54

Ministerstwo Finansów informuje:

21 września br. w Belwederze w Warszawie odbyły się uroczyste, centralne obchody Dnia Krajowej Administracji Skarbowej. W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: minister finansów Magdalena Rzeczkowska, szef KAS insp. Bartosz Zbaraszczuk, przedstawiciele Kancelarii Prezydenta, Kancelarii Premiera, przedstawiciele instytucji rządowych i samorządowych oraz służb mundurowych.

Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą odprawioną przez arcybiskupa Andrzeja Dzięgę w Katedrze Polowej Wojska Polskiego pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski.

Głównym punktem obchodów był uroczysty apel na dziedzińcu przed Belwederem w trakcie którego pracowników i funkcjonariuszy KAS wyróżniono medalami, odznaczeniami i awansami na wyższe stopnie i stanowiska służbowe.

Dzisiejszy dzień to doskonały moment, aby wyrazić głęboką wdzięczność pracownikom i funkcjonariuszom KAS, którzy codziennie stawiają czoła wyzwaniom i ryzku, by chronić nasze interesy narodowe - powiedział w trakcie uroczystości sekretarz stanu szef Krajowej Administracji Skarbowej insp. Bartosz Zbaraszczuk.

Z rąk zastępcy szefa Kancelarii Prezydenta RP Piotra Ćwika, Brązowy Krzyż Zasługi, oraz Medale Złote i Srebrne za Długoletnią Służbę odebrało 21 pracowników i funkcjonariuszy.

Następnie minister finansów Magdalena Rzeczkowska w asyście sekretarza stanu w Ministerstwie Finansów szefa Krajowej Administracji Skarbowej insp. Bartosza Zbaraszczuka wręczyła 25 osobom odznaki Zasłużony Dla Krajowej Administracji Skarbowej. Awanse na wyższe stopnie służbowe w korpusie Służby Celno-Skarbowej oraz awanse na wyższe stanowiska w korpusie Służby Celno-Skarbowej otrzymało 40 pracowników i funkcjonariuszy.

Z okazji obchodów Dnia KAS w całej Polsce uhonorowano łącznie:

• 269 – osób Medalem za Długoletnią Służbę,

• 411 – osób odznaką Zasłużony Dla Krajowej Administracji Skarbowej,

• 5 957 – pracowników otrzymało awanse stanowiskowe i płacowe,

• 3 725 – funkcjonariuszy otrzymało awanse na wyższy stopień służbowy,

• 1 495 – funkcjonariuszy otrzymało awans na stanowisku oraz w uposażeniu.

Minister finansów Magdalena Rzeczkowska zwróciła się do pracowników i funkcjonariuszy KAS: Administracja skarbowa zmienia się każdego dnia. Jakość obsługi klienta notuje dziś zupełnie nowy, nieosiągalny jeszcze kilka lat temu poziom. Wdrażanie standardów obsługi, zarządzanie jej jakością, wsłuchiwanie się w potrzeby klientów i indywidualne podchodzenie do problemów sprawia, że KAS jest przyjazna i kojarzy się z życzliwością i rzetelnością.

Listy do uczestników obchodów Dnia KAS skierowali:

• Prezydent RP Andrzej Duda. List odczytał zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP Piotr Ćwik.

• Premier Mateusz Morawiecki. List odczytał zastępca szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Andrzej Klarkowski.

• Marszałek sejmu Elżbieta Witek. List odczytał zastępca szefa Kancelarii Sejmu Christian Młynarek.

Krajowa Administracja Skarbowa została powołana do życia 1 marca 2017 r. Powstała z połączenia administracji podatkowej, Służby Celnej i kontroli skarbowej. Reforma dotychczasowych struktur umożliwiła lepsze wykorzystanie zasobów kadrowych, finansowych i organizacyjnych.

Do zadań KAS należy pobór należności podatkowych i celnych, które stanowią najistotniejszą pozycję dochodów budżetu państwa. Wpływy budżetowe w 2022 r. były większe o ponad 249 mld zł w porównaniu do 2015 r., a luka VAT spadła z 24 % do niecałych 5 % w 2022 r. W wyniku działań Krajowej Administracji Skarbowej ograniczono szarą strefę w obrocie tytoniem, spiritusem, w branży paliwowej oraz hazardowej. KAS prowadzi również walkę z nielegalnym hazardem. Dzięki pracownikom i funkcjonariuszom liczba nielegalnych punktów hazardowych zmniejszyła się o prawie 83%. KAS zajmuje się również odzyskiwaniem majątku pochodzącego z przestępstw. W tym roku zabezpieczono mienie o wartości prawie 2 mld zł.

Do zadań Krajowej Administracji Skarbowej należy również profesjonalna obsługa i wparcie podatników, uczciwych przedsiębiorców i wdrażanie innowacyjnych rozwiązań cyfrowych takich jak Twój e-PIT i e–Urząd Skarbowy. Aż 94%, czyli 20 mln deklaracji podatkowych za 2022 r. podatnicy złożyli elektronicznie z czego większość, bo aż 11,9 mln poprzez usługę Twój e-PIT.

W ramach poprawy obsługi klienta KAS wdrożyła usługę „Umów wizytę w urzędzie skarbowym”. Tylko w tym roku, od pierwszego stycznia, odnotowano ponad 1,5 mln zarejestrowanych wizyt w ramach tej usługi, z czego 53% wizyt klienci zarejestrowali przez Internet.

W ostatnich latach znacząco wzrosła skuteczność załatwiania spraw w urzędach skarbowych. Dziś aż 86 proc. podatników załatwia swoją sprawę podczas pierwszej wizyty w urzędzie. Klienci coraz lepiej oceniają obsługę Krajowej Administracji Skarbowej. Z przeprowadzonych badań satysfakcji wynika, że aż 90 proc. z nich jest zadowolonych z wizyty w urzędzie skarbowym.

kom/ amac/ mmu/

Data publikacji 21.09.2023, 11:44