Polityka i społeczeństwo

4,8 mln zł na wsparcie lokalnych inwestycji w sport i kulturę

27.09.2023, 12:11aktualizacja: 27.09.2023, 13:31

PAP/M.Obara
II edycja akcji Totalizatora Sportowego „Wygrywamy zaczyna się od WY” to niemal dwukrotnie większa liczba laureatów niż wcześniej. Dofinasowanie zyska aż 48 obiektów ze wszystkich województw.

Wpływ Totalizatora Sportowego na rozwój polskiego sportu i kultury jest ogromny. W ramach dopłat na Fundusz Rozwoju Kultury Fizycznej w 2022 r. spółka przeznaczyła 1 mld 13 mln złotych. Dodatkowo Totalizator na Fundusz Promocji Kultury przekazał w zeszłym roku 270 mln. Od 1994 r. do dziś Totalizator Sportowy wsparł polskie instytucje sportowe i kulturalne kwotą około 20 mld złotych.

„Za te pieniądze powstało wiele obiektów sportowych, a jeszcze więcej wyremontowano. Dzięki temu ćwiczą na nich nasi sportowcy” – zauważył Olgierd Cieślik, prezes zarządu Totalizatora Sportowego.

Poza wsparciem systemowym, firma angażuje środki własne i organizuje specjalne projekty, które pozwalają na dodatkowe dofinansowanie polskiej infrastruktury sportowej i kulturalnej. Takim przykładem jest kolejna edycja ogólnopolskiej akcji Totalizatora Sportowego i Fundacji LOTTO im. H. Konopackiej „Wygrywamy zaczyna się od WY”, której ambasadorem jest Robert Lewandowski.

W tegorocznej edycji do drugiego etapu zakwalifikowano 89 wniosków, na które gracze LOTTO oddali łącznie ponad 3,5 mln głosów podczas trwania loterii promocyjnej Totalizatora Sportowego.

W tym roku wybrano niemal dwa razy więcej laureatów niż w ubiegłym. W pierwszej edycji dofinansowano 27 obiektów sportowych i kulturalnych w całej Polsce, a w drugiej – już 48. Ponadto zwiększono pulę środków o ponad 1,5 miliona – w 2022 r. dofinansowanie wyniosło 3,2 miliona złotych, a w obecnej edycji – 4,8 milionów złotych.

„Dzięki akcji >>Wygrywamy zaczyna się od WY<< można było zagrać, wygrać i zdecydować, który projekt otrzyma szansę na budowę, modernizację, remont lub doposażenie – mówiła Magdalena Kopka-Wojciechowska, członek zarządu Totalizatora Sportowego. - Łącznie pierwsza i druga edycja naszej akcji pozwoliła wesprzeć 75 obiektów za łączną kwotę 8 milionów złotych” – dodała.

Największą popularnością uczestników drugiej edycji konkursu cieszył się wniosek złożony przez Uczniowski Klub Sportowy „Lisek” Milówka na dofinansowanie budowy dwóch boksów dla drużyn, trybuny oraz zakup kompletu bramek, który otrzymał ponad 100 tysięcy głosów i znalazł się wśród laureatów konkursu, zyskując na ten cel 50 tys. złotych.

„Nasze wsparcie kwotą 8 mln złotych dwóch dotychczasowych edycji zaowocuje projektami o łącznej wartości ponad 17 mln złotych. To znacznie wpływa na rozwój polskiej infrastruktury sportowej i kulturalnej. Dlatego nie mamy zamiaru kończyć projektu” – podsumował Olgierd Cieślik.

Pełna lista zwycięzców znajduje się na stronie: www.fundacjalotto.pl.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo