MI: Senior na drodze do... bezpieczeństwa! (komunikat)

30.09.2023, 17:00aktualizacja: 30.09.2023, 17:02

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Kształtowanie prawidłowych postaw i zachowań wśród kierowców, pieszych i rowerzystów powyżej 60. roku życia to główne cele ogólnopolskiej akcji informacyjno-edukacyjnej "Senior na drodze do... bezpieczeństwa!", prowadzonej przez Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Szkolenia z bezpieczeństwa ruchu drogowego (BRD) prowadzone będą do listopada 2023 r. w całej Polsce. Kampanie informacyjno-edukacyjne skierowane do osób po 60 roku życia Ministerstwo Infrastruktury realizuje od 2016 roku, korzystając ze sprawdzonych modeli międzynarodowych oraz własnych doświadczeń.

"Zapraszamy wszystkie osoby powyżej 60 roku życia na praktyczne warsztaty "Senior na drodze do... bezpieczeństwa!". To doskonała okazja do przypomnienia sobie przepisów ruchu drogowego oraz tego, jak bezpiecznie na drodze powinni zachowywać się kierowcy, rowerzyści i piesi. Większa świadomość potencjalnych zagrożeń na drodze to szansa na zmniejszenie liczby ofiar wypadków drogowych. Bądźcie z nami!" – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

W warsztatach uczestniczył Szef Gabinetu Politycznego Ministra Infrastruktury Tomasz Tomala, który podziękował seniorom za liczne przybycie.

"Promujemy bezpieczeństwo w ruchu drogowym. Dzisiaj zwracamy się do seniorów w Skawinie, którzy na tych zajęciach uaktualnią swoją wiedzę na temat współczesnego, dynamicznego ruchu drogowego i przećwiczą wiele zdarzeń, jakie mogą na drodze się wydarzyć. Pamiętajmy, że każdy z uczestników - kierowca, rowerzysta, pieszy - jest tak samo odpowiedzialny za stan bezpieczeństwa na drogach" – powiedział T. Tomala.

W trakcie zajęć uczestnicy poznają najczęściej występujące zagrożenia ruchu drogowego, skutki nieprzestrzegania przepisów, zasady pierwszej pomocy przedmedycznej, a także mogą zapoznać się z obowiązującymi zasadami poruszania się w ruchu drogowym. Prezentowane są przykłady właściwego stosowania elementów odblaskowych oraz obowiązkowego wyposażenia rowerów. Uwagę seniorów zwraca się również na postępujące wraz z wiekiem zmiany fizjologiczne i efekty uboczne przyjmowania niektórych leków, które mogą wpływać na zdolność kierowania pojazdami.

Na każdych warsztatach będzie można bezpłatnie skorzystać z profesjonalnego symulatora jazdy i sprawdzić m.in. swój czas reakcji na różne zdarzenia drogowe.

Zajęcia prowadzone są przez doświadczonych wykładowców BRD i policjantów z lokalnych Wydziałów Ruchu Drogowego.

Z policyjnych statystyk wynika, że z udziałem seniorów częściej dochodzi do poważnych wypadków. W 2022 roku ofiar wypadków drogowych powyżej 60 roku życia było 5955, z czego 590 to ofiary śmiertelne. Spodziewany jest systematyczny wzrost liczby osób powyżej 60 roku życia, dlatego działania edukacyjne, zmierzające do zmiany postaw i zachowań wśród starszych uczestników ruchu drogowego są niezwykle ważne. Ich rezultatem będzie zmniejszenie liczby ofiar śmiertelnych i rannych wśród seniorów.

Partnerami akcji są Policja i Żandarmeria Wojskowa.

Szczegółowy plan zajęć jest dostępny na stronie internetowej www.seniornadrodze.pl.

kom/ mick/

Data publikacji 30.09.2023, 17:00