Polityka i społeczeństwo

MS: Otwarcie ośrodka kuratorskiego przy Sądzie Rejonowym w Rzeszowie (komunikat)

02.10.2023, 15:15aktualizacja: 02.10.2023, 16:46

MS informuje:

– Młodzi ludzie, którzy trafili na swój zakręt życiowy, potrzebują pomocy. Dzięki ośrodkom kuratorskim nie oddzielamy ich od rodziny. Jako resort sprawiedliwości dajemy szansę na to, żeby takie placówki mogły wspierać młodzież, która znalazła się w kryzysie – powiedział Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Marcin Warchoł podczas dzisiejszej (2 października br.) uroczystości otwarcia ośrodka kuratorskiego przy Sądzie Rejonowym w Rzeszowie.

To kolejna placówka tego typu, którą w ostatnim czasie otwarto na Podkarpaciu – już czwarta funkcjonująca na terenie Rzeszowa. W województwie podkarpackim ośrodki kuratorskie działają również w Tarnobrzegu, Nisku, Mielcu, Łańcucie, Dębicy, Przemyślu, Sędziszowie Małopolskim oraz Rudniku nad Sanem. W każdym z nich pracują zespoły złożone z wykwalifikowanych kuratorów, pedagogów i psychologów.

– Będziemy przeznaczać kolejne środki na odbudowywanie ośrodków kuratorskich. To miejsca, w których młodzi ludzie mogą uczyć się postaw społecznie pożądanych, takich jak asertywność, odwaga czy umiejętność radzenia sobie ze stresem i agresją – zaznaczył wiceminister Marcin Warchoł.

Przez lata instytucja ośrodków kuratorskich była niesłusznie zaniedbana. Ich pozycję wzmocniły przełomowa ustawa o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich oraz gruntowna nowelizacja ustawy o kuratorach sądowych, które zostały opracowane w Ministerstwie Sprawiedliwości. Reformy uregulowały m.in. zasady naboru do służby kuratorskiej, formy zatrudnienia wychowawców czy status kierownika ośrodka. Sądy zostały również zobowiązane do zapewnienia kuratorom środków na podwyższenie ich kwalifikacji zawodowych.

Poświęcenie i służba kuratorów, bez których skuteczna resocjalizacja nie była możliwa, musi być należycie doceniania. W czerwcu br. w Arkadach Kubickiego Zamku Królewskiego w Warszawie odbyły się pierwsze uroczyste obchody Święta Kuratorskiej Służby Sądowej.

– Chylę czoła przed waszą ciężką pracą i zaangażowaniem. Chciałbym wyrazić słowa uznania, że wybraliście ten niełatwy zawód. Funkcja, jaką pełnicie, jest niezwykle ważna – mówił wówczas Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro.

Pobyt w ośrodku kuratorskim zapewnia nieletnim odpowiednie warunki do nauki, stwarza im możliwość przyswojenia właściwych postaw społecznych oraz wspomaga proces resocjalizacyjny. Trafia do nich młodzież, która sprawia problemy wychowawcze oraz wykazuje cechy demoralizacji. Takie osoby nie muszą być jednak od razu izolowane w zakładzie poprawczym. Ośrodki kuratorskie służą bowiem wychowaniu, a nie karaniu. Stanowią dla trudnej młodzieży szansę na readaptację.

Biuro Komunikacji i Promocji Ministerstwo Sprawiedliwości

oloz/ godl/