MI: Postępuje budowa łącznika brzeskiego (komunikat)

09.10.2023, 13:32aktualizacja: 09.10.2023, 13:34

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

„Łącznik brzeski” to obwodnica Brzeska w woj. małopolskim. Jest to zarazem północny początek tzw. Sądeczanki, czyli drogi krajowej nr 75. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że funkcją nowej drogi będzie połączenie istniejącej trasy z autostradą A4. Budowę tej drogi wizytowali minister infrastruktury Andrzej Adamczyk oraz szef jego Gabinetu Politycznego Tomasz Tomala.

— Ta inwestycja jest dużym wyzwaniem inżynieryjnym, ale dobry, odpowiedzialny rząd jest od tego, aby podejmować takie wyzwania: dla dobra mieszkańców każdego polskiego regionu — powiedział minister Andrzej Adamczyk.

Długość łącznika brzeskiego to 3 km. Obecnie wykonano ok. 1/3 wszystkich planowanych prac. Kluczowe prace toczą się teraz na dwóch mostach nad rzeką Uszwicą. Mosty będą częścią nowego ronda, z którego ruch będzie kierowany na obecną DK75. Trwają przygotowania do budowy wiaduktu, którym ul. Pomianowska będzie przechodzić nad obwodnicą. Ten wiadukt to jedyne miejsce, w którym łącznik brzeski krzyżuje się z drogą lokalną (nie będzie tu żadnego połączenia tych dróg). Ul. Pomianowska będzie poprowadzona 40-metrowym wiaduktem nad obwodnicą Brzeska, a jego przebieg będzie pokrywał się z dotychczasowym przebiegiem ulicy. Na wniosek samorządu przygotowywany jest też zjazd dla pojazdów służb z łącznika do szpitala powiatowego w Brzesku.

— Mieszkańcy Brzeska dzięki tej nowej drodze będą mogli jeszcze mocniej uczestniczyć w polskim sukcesie gospodarczym. Dla nas rozwój oznacza większe możliwości rozwiązywania realnych, codziennych problemów Polaków w każdym regionie kraju. Dotyczy to oczywiście także Małopolski — powiedział szef Gabinetu Politycznego MI Tomasz Tomala.

Planowany termin oddania do ruchu nowej drogi to pierwsza połowa lipca 2024 r.

kom/ amac/

Data publikacji 09.10.2023, 13:32