MEDICALGORITHMICS SA (30/2023) Informacja o zawarciu przez Medicalgorithmics S.A. umowy z notowaną na NASDAQ spółką technologiczna, która jest wiodącym podmiotem w branży nieinwazyjnej diagnostyki monitoringu kardiologicznego na rynku amerykańskim

10.10.2023, 21:49aktualizacja: 10.10.2023, 21:50

Raport bieżący 30/2023

Zarząd Medicalgorithmics S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"; "Emitent") informuje o zawarciu przez Spółkę w dniu 10 października 2023 r. umowy z jednym z 3 wiodących podmiotów ("Partner") z branży nieinwazyjnej diagnostyki i monitoringu kardiologicznego z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, działającym głównie na rynku amerykańskim ("Umowa"), publicznie notowanym na NASDAQ.

Przedmiotem Umowy jest umożliwienie Partnerowi oceny możliwości wykorzystania technologii Spółki zintegrowanej z rejestratorem sygnału EKG Partnera. W tym celu zostanie przeprowadzona integracja software Spółki z rejestratorem sygnału EKG Partnera, poprzez stworzenie dedykowanego oprogramowania, niezbędnego do tej oceny ("Oprogramowanie"). Zgodnie z Umową, po tej ocenie, kolejnym etapem współpracy może być odrębne porozumienie ws. wspólnego przeprowadzenia procesu certyfikacji CE (certyfikat MDR EU Certificate) oraz uzyskania innych wymaganych zezwoleń do komercjalizacji zintegrowanej technologii Partnera z oprogramowaniem Spółki. Zgodnie z Umową w przypadku uzyskania przez Spółkę, certyfikatu MDR EU dla dedykowanego Oprogramowania w terminie 6 (sześciu) miesięcy od złożenia wniosku, Spółka uzyska wynagrodzenie w wysokości 250.000,00 USD (ok. 1,1 mln zł) . Dodatkowo w Umowie potwierdzono zainteresowanie jej stron zawarciem umowy partnerskiej współpracy dotyczącej dalszego korzystania przez Partnera z produktów i usług Spółki.

Spółka na potrzeby Umowy będzie korzystać z własnych narzędzi i oprogramowania do analizy kardiologicznej opartych na sztucznej inteligencji i dostosuje je do przetwarzania sygnału EKG z urządzeń Partnera. Po ukończeniu integracji oprogramowania Spółki z urządzeniami Partnera, którego wynikiem będzie stworzenie dedykowanego Oprogramowania, strony będą współpracować w celu przeprowadzenia fazy oceny technicznej. W ramach tego etapu współpracy Umowa przewiduje stworzenie przez Partnera zespołów, które będą szkolone przez Spółkę do obsługi Oprogramowania. Spółka przeszkoli wyznaczonych pracowników Partnera w zakresie obsługi Oprogramowania w celu umożliwienia pracownikom Partnera ocenę przepływów pracy, narzędzi interfejsu klinicznego, wydajności systemu i analizy EKG.

Umowa jest zgodna ze strategią Spółki przyjętą po tym jak Biofund Capital Management LLC został jej największym akcjonariuszem, i opublikowaną w formie raportu bieżącego Emitenta nr 16/2023 z dnia 19 czerwca 2023 r. Spółka obecnie jest na etapie realizowania tej strategii pozyskując partnerów handlowych w modelu bez wyłączności. O zawartych umowach o mniejszej skali, dotyczących usług integracji lub listach intencyjnych Spółka informowała w formie informacji prasowych.

Po rozpoznaniu rynku amerykańskiego Spółka uznała, że kontrahent, z którym Spółka podpisała te Umowę, jest na tyle znaczącym podmiotem na rynku amerykańskim , że fakt nawiązania współpracy przewidującej ocenę technologii, integrację z systemem kontrahenta oraz stworzenie dla niego dedykowanego oprogramowania wywołuje istotne skutki dla realizacji strategii Spółki. Kontrahent to jeden z 3 największych podmiotów z branży nieinwazyjnej diagnostyki i monitoringu kardiologicznego EKG w USA, pod względem ilość pacjentów monitorowanych kariologicznie w skali roku jak i rocznych przychodów generowanych przez monitoring kardiologiczny EKG, publicznie notowany na NASDAQ.

Jednocześnie Spółka informuje, że strony aktywnie analizują możliwości dalszej współpracy. W przypadku podjęcia decyzji o dalszej współpracy zostanie zawarta odrębna umowa w tym przedmiocie, o czym Spółka niezwłocznie poinformuje w osobnym raporcie bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz