MI: mobilność miejska – współpraca MI z Politechniką Krakowską (komunikat)

11.10.2023, 16:15aktualizacja: 11.10.2023, 16:17

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

11 października 2023 r. minister infrastruktury Andrzej Adamczyk podpisał list intencyjny w sprawie współpracy w zakresie promowania koncepcji Planów Zrównoważonej Mobilności Miejskiej z Politechniką Krakowską im. Tadeusza Kościuszki. Politechnika była reprezentowana przez rektora prof. dr. hab. inż. Andrzeja Szaratę.

Zlokalizowane w Ministerstwie Infrastruktury Centrum Kompetencji ds. Planów Zrównoważonej Mobilności Miejskiej (SUMP) nawiązało współpracę ze Szkołą Transportu Politechniki Krakowskiej, obejmującą kształcenie na trzech kierunkach studiów: transport, środki transportu i logistyka oraz pojazdy samochodowe. Jej celem jest zwiększanie świadomości, wzmocnienie kompetencji oraz wymiana doświadczeń po stronie pracowników administracji państwowej, środowiska naukowego oraz obywateli w zakresie zrównoważonej mobilności miejskiej.

"Nasza współpraca jest odpowiedzią na obecne wyzwania, jakie stawia przed nami rosnąca urbanizacja, zwiększająca się liczba pojazdów na drogach oraz konieczność ochrony środowiska naturalnego. Dążymy do stworzenia bardziej przyjaznych i efektywnych systemów transportu miejskiego, które będą służyły nie tylko nam, ale również przyszłym pokoleniom" — powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

W celu sformalizowania porozumienia podjęto decyzję o podpisaniu listu intencyjnego. Zakłada on m.in. objęcie przez Ministra Infrastruktury honorowego patronatu nad specjalnościami związanymi z mobilnością miejską na studiach I i II stopnia, a także studiach podyplomowych, pełnienie przez Politechnikę Krakowską roli partnera merytorycznego Centrum Kompetencji ds. SUMP oraz współpracę w zakresie organizacji praktyk studenckich i wizyt technicznych dla studentów w siedzibie MI.

"Współpraca z Politechniką Krakowską ma kluczowe znaczenie, ponieważ instytucja ta ma wieloletnie doświadczenie w dziedzinach, które są niezbędne do efektywnej realizacji Planów Zrównoważonej Mobilności Miejskiej" — dodał minister A. Adamczyk.

Więcej informacji nt. Planów Zrównoważonej Mobilności Miejskiej (SUMP) znajduje się na stronie internetowej MI: https://www.gov.pl/web/infrastruktura/plany-zrownowazonej-mobilnosci-miejskiej-sump2.

kom/ mick/

Data publikacji 11.10.2023, 16:15