Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Wkrótce po diagnozie rozpoczął chemioterapię. Jednak aby w pełni wyzdrowieć, potrzebuje znaleźć genetycznego bliźniaka, dawcę komórek macierzystych.
Fundacja DKMS i Miasto Legnica razem z rodziną Darka zachęcają każdego do przystąpienia do banku dawców szpiku. Krzysztof Dukszkiewicz, zastępca prezydenta Legnicy, który jest sam dawcą w bazie DKMS od trzech lat, podkreśla wagę tej decyzji i zachęca innych do podobnego kroku. Podczas spotkania Paula Lewandowska, mieszkanka Legnicy, podzieliła się swoim doświadczeniem jako dawczyni szpiku. Podkreśliła, że procedura była bezbolesna, a sama rejestracja i proces donacji były relatywnie szybkie i proste.
Jeśli chciałbyś pomóc Darkowi i innym chorym na nowotwory krwi, oto terminy i miejsca rejestracji:
14 października 2023 r., sobota
godz. 10:30 – 20:00
Galeria Piastów w Legnicy
15 października 2023 r., niedziela
godz. 10:00 – 19:00
Jawor
21 października 2023 r., sobota
godz. 10:00 – 20:00
Hipermarket Auchan
Czas jest teraz najważniejszy, aby znaleźć genetycznego bliźniaka dla Darka i innych pacjentów potrzebujących przeszczepienia komórek macierzystych. Przyłącz się do walki o życie Darka i innych pacjentów, dołączając do banku dawców szpiku. Twoje wsparcie może uratować życie Darka i innych pacjentów. Dołącz do walki i zostań dawcą szpiku!
Fundacja DKMS działa od 2008 roku i ma na celu znalezienie dawcy dla każdego pacjenta na świecie potrzebującego przeszczepienia komórek macierzystych. Przyłączając się do banku dawców szpiku, możesz być czyimś bohaterem i dać komuś drugą szansę na życie. Jeśli wahasz się, czy możesz zostać dawcą, pamiętaj, że istnieją dwie metody pobrania szpiku do przeszczepienia: pobranie komórek macierzystych z krwi obwodowej (często stosowane) i pobranie szpiku z talerza kości biodrowej w znieczuleniu ogólnym (rzadziej stosowane).
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 11.10.2023, 20:27 |
Źródło informacji | UM Legnica |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ