ENERGA SA (29/2023) Podpisanie przedwstępnej umowy nabycia spółki celowej realizującej projekt budowy hybrydowych odnawialnych źródeł energii o łącznej mocy do ok. 334 MW

13.10.2023, 23:35aktualizacja: 13.10.2023, 23:36

Raport bieżący 29/2023

Zarząd Energa SA ("Emitent") informuje, że powziął informację o podpisaniu w dniu 13 października br. pomiędzy spółką Energa Wytwarzanie SA ("Spółka") a Lewandpol Holding sp. z o.o. przedwstępnej umowy zakupu 100% udziałów w spółce E_G sp. z o.o. ("Transakcja") realizującej projekty budowy instalacji fotowoltaicznych i farmy wiatrowej Kleczew Solar _ Wind o łącznej mocy od ok. 244,5 MW do ok. 334 MW w województwie wielkopolskim ("Projekt"). W przypadku sfinalizowania Transakcji łączna moc zainstalowana odnawialnych źródeł energii ("OZE") należących do Grupy Energa może wzrosnąć do 950 MW, czyli o ok. 54% w stosunku do stanu na koniec czerwca 2023 roku.

Projekt podzielony jest na trzy etapy, z których pierwszy obejmuje budowę instalacji fotowoltaicznej o mocy 193,1 MW oraz farmy wiatrowej o mocy do 19,2 MW. W ramach kolejnych dwóch etapów moc zainstalowana farmy fotowoltaicznej ma wzrosnąć docelowo o maksymalnie ok. 122 MW. Zgodnie z aktualnym harmonogramem Projektu budowa ww. źródeł OZE ma zakończyć się w 2025 roku.

Transakcja uzależniona jest od spełniania szeregu warunków zawieszających (m.in. uzyskania bezwarunkowej zgody Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz koncesji na wytwarzanie energii elektrycznej), a jej zamknięcie planowane jest najpóźniej w pierwszym kwartale 2025 roku.

Projekt nie był przewidziany w Wieloletnim Planie Inwestycji Strategicznych Grupy Energa na lata 2021-2030, o którym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 31/2021 z dnia 31 sierpnia 2021 roku. Zgodnie z założeniami, jeśli Transakcja dojdzie do skutku, ORLEN S.A. zapewni wsparcie finansowe dla Grupy Energa na sfinansowanie tej inwestycji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz