Polityka i społeczeństwo

Ursula von der Leyen w PE: solidarność z Izraelem nie wyklucza pomocy humanitarnej dla Strefy Gazy

19.10.2023, 15:32aktualizacja: 19.10.2023, 15:42

Europa stoi u boku Izraela w tym mrocznym okresie – podkreśliła Ursula von der Leyen; fot. © European Union 2023 - Source : EP
Nie ma sprzeczności pomiędzy solidarnością z Izraelem a reagowaniem na potrzeby humanitarne w Gazie - powiedziała w środę podczas debaty w europarlamencie w Strasburgu przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen.

W swoim wystąpieniu szefowa KE podkreśliła prawo Izraela do samoobrony, zaznaczyła jednak, że musi się to odbywać zgodnie z zasadami prawa międzynarodowego.

„Europa stoi u boku Izraela w tym mrocznym okresie” – podkreśliła von der Leyen, ale zaznaczyła również, że „nie ma sprzeczności pomiędzy solidarności z Izraelem a reagowaniem na potrzeby humanitarne w Gazie”. W tym kontekście zaapelowała, aby europejska pomoc humanitarna jak najszybciej dotarła do mieszkańców Strefy Gazy za pomocą mostu powietrznego z UE do Egiptu.

Przypomniała, że Unia Europejska od lat udziela wsparcia Palestynie.

„To się nie zmieni. Jednak w miarę rozwoju sytuacji na miejscu, istotne jest również, abyśmy pilnie i uważnie dokonali przeglądu naszej pomocy finansowej dla Palestyny. Finansowanie UE nigdy nie trafiło do Hamasu ani żadnego podmiotu terrorystycznego. I nigdy tak nie będzie. To, co zrobił Hamas, nie ma nic wspólnego z uzasadnionymi aspiracjami narodu palestyńskiego” - stwierdziła.

Szefowa KE nawiązała też do wtorkowego ataku na szpital Al-Ahli w Gazie, w którym zginęło około 500 osób. Izrael i władze palestyńskie oskarżają się nawzajem o dokonanie ataku rakietowego, który spowodował zawalenie się budynku.

„Terror Hamasu wciągnął Izrael i Palestynę w nową spiralę przemocy. Wczoraj wieczorem nowa, bezsensowna tragedia zszokowała nas wszystkich. Szpital w Gazie, zapewniający schronienie setkom rannych, zamienił się w piekło. Sceny ze szpitala Al-Ahli są przerażające i niepokojące. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla uderzenia w szpital pełen cywilów. Należy ustalić wszystkie fakty i pociągnąć winnych do odpowiedzialności. W tej tragicznej godzinie wszyscy musimy podwoić wysiłki, aby chronić ludność cywilną przed okropieństwami tej wojny" - powiedziała przewodnicząca KE.

Odniosła się również do wzrostu antysemickich incydentów w Europie i zaapelowała, by „chronić życie Żydów w Europie” i umożliwić Żydom bezpieczne „noszenie jarmułki lub gwiazdy Dawida na naszych ulicach”.

„Zwiększyliśmy fundusze UE na ochronę miejsc kultu, takich jak synagogi. Na początku mandatu zaproponowaliśmy dodanie przestępstw z nienawiści i mowy nienawiści do listy przestępstw UE, które muszą być karane w całej Unii. Nasz wniosek jest nadal blokowany przez niektóre państwa członkowskie. To nie może dłużej czekać. Nadszedł czas, aby państwa członkowskie podjęły działania” - stwierdziła von der Leyen.

Ze Strasburga Marcin Mastalerz

Źródło informacji: EuroPAP News

ep
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu dotacji Parlamentu Europejskiego w dziedzinie komunikacji. Parlament Europejski nie uczestniczył w przygotowaniu materiałów; podane informacje nie są dla niego wiążące i nie ponosi on żadnej odpowiedzialności za informacje i stanowiska wyrażone w ramach projektu, za które zgodnie z mającymi zastosowanie przepisami odpowiedzialni są wyłącznie autorzy, osoby udzielające wywiadów, wydawcy i nadawcy programu. Parlament Europejski nie może być również pociągany do odpowiedzialności za pośrednie lub bezpośrednie szkody mogące wynikać z realizacji projektu.

Data publikacji 19.10.2023, 15:32
Źródło informacji EuroPAP News