ADIUVO INVESTMENTS SA (14/2023) Korekta sprawozdania finansowego sporządzonego za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r.

21.10.2023, 23:02aktualizacja: 21.10.2023, 23:03

Raport bieżący z plikiem 14/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Działając zgodnie z § 15 ust. 5 Rozporządzenia w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych (...), Zarząd Adiuvo Investments S.A. [Spółka, Emitent] informuje, że w skutek błędu systemu księgowego Spółka przedstawiła w niewłaściwy sposób pozycję pożyczek otrzymanych w podziale na pożyczki długoterminowe i krótkoterminowe.

W bilansie skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonego na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r., w pozycji "zobowiązania długoterminowe - oprocentowane pożyczki i kredyty" wskazano kwotę w tys. zł: 19 443, podczas gdy powinno być: 7 199 tys. zł.

W bilansie skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonego na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r., w pozycji "zobowiązania krótkoterminowe - oprocentowane pożyczki i kredyty" wskazano kwotę w tys. zł: 17 001, podczas gdy powinno być: 29 235 tys. zł.

Omawiane powyżej zmiany nie dotyczą jednostkowego sprawozdania finansowego Adiuvo Investments S.A. sporządzonego na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r., gdzie powyżej wskazane ujawnienia zaprezentowane zostały w sposób prawidłowy.

Dodatkowo Emitent informuje, że w skutek pomyłki pisarskiej:

jednostkowe sprawozdanie finansowe Emitenta sporządzone na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r. w nocie 22.1 Inne zobowiązania warunkowe zawiera ujawnienia w zakresie zabezpieczeń w formie weksla in blanco, które nie stanowią zobowiązań warunkowych Emitenta i w związku z tym nie powinny zostać w tej nocie ujawnione.

jednostkowe sprawozdanie finansowe Emitenta sporządzone na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r. w nocie 22.1 Inne zobowiązania warunkowe oraz skonsolidowane sprawozdanie finansowe Emitenta sporządzone na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r. w nocie 25.1 Inne zobowiązania warunkowe zawierają ujawnienia w zakresie programów przyznawania opcji na akcje, które nie stanowią zobowiązań warunkowych Emitenta i w związku z tym nie powinny zostać w tych notach ujawnione.

Pozostałe dane opublikowane w ramach jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonego na dzień i za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 r. pozostają bez zmian.

W załączeniu do niniejszego raportu bieżącego Spółka przekazuje ww. elementy sprawozdania finansowego Emitenta ze wskazaniem skorygowanych danych przed i po zmianach.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz