Newsletter

Jakie zjawiska i trendy kształtują dziś polski rynek? Odpowiedzi poszukają uczestnicy XVI Forum Rynku Spożywczego i Handlu

26.10.2023, 10:44aktualizacja: 26.10.2023, 10:48

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Ruszyła rejestracja na kolejne już Forum Rynku Spożywczego i Handlu, czyli największą konferencję poświęconą sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. 6-7 listopada 2023 roku w hotelu Sheraton Grand w Warszawie prelegenci dyskutować będą o zmieniającej się rzeczywistości i podążających za nią prognozach dla branży na najbliższy czas.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu to prestiżowe wydarzenie, które w jednym miejscu gromadzi czołowych producentów, dostawców oraz liderów branży handlowej, spożywczej i HoReCa, a także ważnych przedstawicieli organizacji branżowych i otoczenia biznesowego tego sektora. Podczas tegorocznej 16. edycji forum organizowanej pod hasłem „TrendsTalks” uczestnicy skupią się na analizie kluczowych trendów oraz zmian społecznych, ekonomicznych i technologicznych, które mają wpływ na funkcjonowanie i rozwój biznesów.

W programie forum znajdą się między innymi zagadnienia dotyczące ekonomicznych i strategicznych decyzji w perspektywie inflacji i kryzysu surowców; dynamicznych zmian zachowań i nowych potrzeb konsumentów; wpływu sztucznej inteligencji, zmian klimatycznych i regulacji prawnych na szeroko pojęty biznes, a zwłaszcza sektory związane z produkcją i handlem. Cała debata potrwa dwa dni, a agenda rozpisana została na osiemnaście specjalistycznych paneli z udziałem ekspertów.

Swój udział w roli prelegentów potwierdzili już m.in. Andrea Camastra, szef restauracji Nuta; Małgorzata Cebelińska, wiceprezes SM Mlekpol; Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców; Sławomir Leszczyński, członek zarządu i dyrektor pionu handlowego Makro Cash And Carry Polska; Grzegorz Łapanowski, kucharz, aktywista i przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny; Jacek Palec, prezes Frisco.pl; Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex; Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej; Piotr Rajewski, dyrektor handlowy Żabka Polska; Marietta Stefaniak, członek zarządu ds. strategii i rozwoju Zakładów Mięsnych Silesia; Rafał Wróblewski, członek zarządu, dyrektor sprzedaży Nestlé Polska; Ryszard Wysokiński, Head Of Department Investor Relationship Management Kaufland Polska Markety; Marek Zagórski, prezes Krajowej Grupy Spożywczej.

Sesja inauguracyjna będzie poświęcona strategicznym trendom i decyzjom na przyszłość w rzeczywistości, w której dynamiczne zmiany muszą być traktowane jako nowa norma. Postawione zostaną pytania: co z żywnością, produkcją i konsumpcją w chwili, gdy biznes szuka coraz łatwiejszych odpowiedzi na coraz trudniejsze pytania? Otwarta zostanie także dyskusja na temat zielonej ekonomii w branży żywnościowej - przed nami bowiem wiele zmian, które wymagają przede wszystkim zaangażowania od pracowników, organizacji i konsumentów.

Drugi dzień obrad zainauguruje dyskusja o konsumentach 2030 z zagadnieniami takimi, jak ultrakomfort, wellbeing i cyfrowe życie. Rozmówcy skupią także na preselekcji trendów: co dla wszystkich, co dla zetki, co dla silvera?

Ważnym punktem agendy będą tematy związane z ESG (Environmental, Social and Governance), czyli aspektami związanymi z odpowiedzialnością społeczną i ekologiczną. Eksperci odpowiedzą na pytania, czy ESG to tylko obowiązki, co ESG oznacza w praktyce dla nabywców i jak branża spożywcza może wpłynąć́ na zdrowie konsumentów bez utraty zysków? W trakcie rozmów podjęty zostanie również wątek digitalizacji dla przyszłości handlu i branży HoReCa. Szeroko omawiany będzie również temat strategii cyfrowych oraz wpływu nowych technologii na doświadczenia klientów i prowadzenie biznesu w epoce cyfrowej transformacji.

Forum towarzyszyć będą także wydarzenia specjalne: podczas wieczornej gali przyznane zostaną nagrody Food&Retail Awards, których laureatami są firmy wspierające przemiany zachodzące w przemyśle i handlu spożywczym oraz w gastronomii. Poznamy także laureatów konkursu Dobry Produkt. To plebiscyt, podczas którego grono uznanych ekspertów, szefów kuchni, influencerów kulinarnych oraz dziennikarzy zajmujących się tematyką spożywczą i kulinarną wybiera 15 nagrodzonych firm i produktów, przyznając certyfikaty Dobry Produkt.

„Świat wokół nas zmienia się dynamicznie, a to, co dzieje się na globalnej scenie, znajduje odzwierciedlenie także w przemyśle spożywczym i handlu. Branża musi być gotowa na te zmiany i odpowiednio na nie reagować, aby sprostać ewoluującym zwyczajom i nawykom konsumentów. To duże wyzwanie, ale jednocześnie ogromna szansa. Forum Rynku Spożywczego i Handlu jest okazją do inspirowania i dzielenia się wiedzą, dlatego bardzo zachęcam do rejestracji na to wydarzenie wszystkich, którzy chcą być na bieżąco z trendami i prognozami“ - mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl, współautorka programu Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023

6-7 listopada 2023 r.

Warszawa, hotel Sheraton Grand Warsaw 

Pełna agenda Forum Rynku Spożywczego i Handlu dostępna tutaj:

https://www.frsih.pl/2023/pl/sesje/

Rejestracja na wydarzenie:

https://www.frsih.pl/2023/pl/rejestracja-2023,367.html

Informacje o Grupie PTWP

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości jest firmą działającą w obszarze zintegrowanych rozwiązań w zakresie komunikacji i nowych mediów, jej aktywność skupia się na rynku internetowym. Wydawca branżowych portali m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, portalsamorzadowy.pl, pulsHR.pl, farmer.pl oraz czasopism jak np. „Magazyn Gospodarczy Nowy Przemysł“.

Grupa PTWP zajmuje się organizacją kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym - European Economic Congress (EEC) - jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

W skład Grupy PTWP wchodzi także spółka PTWP Event Center zarządzająca Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Halą Widowiskowo-Sportową Spodek w Katowicach.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995 r.

Warto odwiedzić: www.ptwp.pl 

KONTAKT:

Joanna Durkalec

Imago Public Relations

tel. 32 608 29 85

tel. 603 712 201

e.mail: j.durkalec@imagopr.pl

Źródło informacji: Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 26.10.2023, 10:44
Źródło informacji Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii