TRAKCJA SA (37/2023) Informacja o zawarciu ugody z PKP PLK oraz wyniku zakończenia procesu cyklicznego przeglądu kontraktów spółki Trakcja S.A. za okres 9 miesięcy zakończony 30 września 2023 roku

26.10.2023, 17:22aktualizacja: 26.10.2023, 17:23

Raport bieżący 37/2023

W nawiązaniu do informacji przekazanych w skonsolidowanym raporcie okresowym za I półrocze 2023 roku na temat prowadzonych rozmów z PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ("PKP PLK") w zakresie podpisania umów mediacyjnych dot. roszczeń związanych z realizacją niektórych kontraktów Zarząd spółki Trakcja S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym, przy udziale mediatora Sądu Polubownego przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, doszło do zawarcia ugody do umowy nr 90/107/0292/18/Z/I zawartej 30 sierpnia 2018 roku na "Przebudowę układów torowych wraz z infrastrukturą towarzyszącą na linii kolejowej E 59 odcinek Poznań Główny - Rokietnica" w ramach projektu pn.: "Prace na linii kolejowej E 59 na odcinku Poznań Główny - Szczecin Dąbie" ("Umowa").

Na mocy ugody uzgodniono wzajemne ustępstwa i rozliczenia wzajemnych roszczeń celem polubownego zakończenia sporu. Spółka zmitygowała istotne ryzyka dotyczące warunków realizacji tego kontraktu w zakresie przewidywanego terminu realizacji Umowy.

O zakończeniu innych postępowań odnoszących się do pozostałych umów objętych prowadzonymi rozmowami mediacyjnymi i wskazanych w skonsolidowanym raporcie okresowym za I półrocze 2023 roku, Spółka będzie informować w kolejnych raportach.

Podpisanie ugody mediacyjnej z PKP PLK zostało uwzględnione w procesie cyklicznego przeglądu kontraktów długoterminowych przeprowadzonym na potrzeby przygotowania jednostkowego sprawozdania finansowego Spółki za okres 9 miesięcy zakończony 30 września 2023 roku. W związku z tym Zarząd Spółki podjął decyzję o przekazaniu do publicznej wiadomości całościowego wpływu na wynik finansowy aktualizacji budżetów kontraktów Spółki za ten okres.

W trzecim kwartale 2023 roku łączny wpływ aktualizacji budżetów kontraktów na wynik brutto Spółki był dodatni i wyniósł 14 728 tys. zł.

W czasie przeprowadzonego cyklicznego przeglądu kontraktów zaktualizowano budżety pod kątem charakteru, kwot, rozkładu w czasie oraz niepewności co do przychodów oraz przepływów pieniężnych wynikających z ich realizacji. Główne czynniki, które w największym stopniu negatywnie wpłynęły na kwotę aktualizacji, to wzrost kosztów podwykonawców na kontraktach kolejowych, a także konieczność zmiany technologii wykonania obiektu na jednym z kontraktów drogowych. Jednocześnie pozytywnie na kwotę aktualizacji wpłynęło ujęcie marży z tytułu waloryzacji kontraktów oraz podpisanie wyżej wskazanej ugody mediacyjnej z PKP PLK.

Wstępne szacunki wyników finansowych zostaną przekazane do publicznej wiadomości po zakończeniu procesu gromadzenia danych finansowych i wstępnego zamknięcia ksiąg rachunkowych.

Ostateczne wyniki finansowe Spółki i Grupy zostaną przekazane w skonsolidowanym raporcie za okres 9 miesięcy zakończony 30 września 2023 roku, który zgodnie z przyjętym kalendarzem publikacji raportów okresowych zostanie opublikowany w dniu 22 listopada 2023 roku.

Podstawa prawna:

Art. 17 MAR